Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 11 mei 2017 / 06:42 uur

Vijf vragen over ontslag van FBI-baas James Comey

De Amerikaanse president Donald Trump heeft wederom toegeslagen. Ditmaal door FBI-baas James Comey te ontslaan.

Waarom heeft Donald Trump James Comey ontslagen?
In de ontslagbrief aan Comey schrijft de Amerikaanse president dat de FBI-chef onvoldoende leiding heeft gegeven aan de inlichtingendienst.

Is dat de echte reden?
Dat is onwaarschijnlijk. Insiders denken dat het vooral te maken heeft met het onderzoek dat Comey liet doen naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Leden van het campagneteam van Trump zouden voorafgaande aan de verkiezingen contacten hebben gehad met Rusland. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

Speelt er nog meer?
Zeker. Comey weigerde Trump de afgelopen maanden te steunen in zijn bewering dat president Obama hem liet afluisteren. Bovendien is Trump furieus dat Comey Hillary Clinton niet harder heeft aangepakt om het e-mailschandaal (in 2015 werd duidelijk dat Clinton als minister van buitenlandse zaken over vertrouwelijke zaken had gecommuniceerd via haar privémail, en dat mag niet).

Is het uniek, een president die de FBI-directeur ontslaat?
Het is hoogst ongebruikelijk, maar niet uniek. In juli 1993 stuurde Bill Clinton toenmalig directeur William Sessions de laan uit. Sessions lag onder vuur vanwege zelfverrijking. Zo liet hij de FBI opdraaien voor de aanleg van een hekwerk rond zijn huis en reisde hij op kosten van de FBI naar privéafspraken.

Wat vinden de tegenstanders van Clinton van het ontslag van Comey?
Er is veel kritiek. Twee senatoren riepen het Congres op Comey onmiddellijk te laten getuigen over de status van het Trump-Rusland-onderzoek. ‘Dit is misbruik maken van je macht’, zei Eric Swallwell, lid van het Huis van Afgevaardigden in Californië. ‘De man die jou onderzoekt, ontsla je gewoon niet’, was de reactie onder staatsrechtgeleerden en Congresleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vijf vragen over ontslag van FBI-baas James Comey
Sluiten