Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 30 mei 2017 / 06:36 uur

Journalist schreef boek over jonge vuurwapendoden VS

Journalist Gary Younge prikte een willekeurige datum en reconstrueerde hoe op die dag in de VS tien jongeren worden neergeschoten.

Elke dag komen in de Verenigde Staten meer dan tachtig mensen om het leven door vuurwapens. In zijn boek Een doodgewone dag in Amerika (oorspronkelijke titel: Another Day in the Death of America) reconstrueert de Britse journalist Gary Younge, die twaalf jaar in de VS woonde, de dood van tien jongeren van negen tot negentien jaar op één willekeurige dag in november. De een loopt tegen een kogel aan op een slaapfeestje, de ander op een straathoek of in de deuropening van zijn eigen huis. Younge reisde voor zijn boek anderhalf jaar lang tot in de uithoeken van Amerika op zoek naar de verhalen achter deze jonge doden, die soms het plaatselijke nieuws niet eens haalden.

„Mijn vrouw en kinderen zijn Amerikaans en ik ben twaalf jaar lang Amerika-correspondent voor de Britse krant The Guardian geweest, maar na al die jaren in de VS begreep ik nog steeds niets van de de Amerikaanse wapencultuur”, vertelt Younge, die laatst even in Nederland was om zijn boek te promoten, over de reden om zijn boek te schrijven. „Deze verhalen vormen een poging die beter te begrijpen.”

Is dat gelukt?
Een beetje. Ik ben erachter gekomen dat als je iets aan de wapencultuur van de VS wilt doen, je eerst iets moet doen aan de factoren die het vuurwapengeweld in de Amerikaanse samenleving in de hand werken zoals ongelijkheid, segregatie, armoede en het gebrek aan geestelijke gezondheidszorg.

Wat hebben ongelijkheid, segregatie en armoede met vuurwapengeweld te maken?
In sommige buurten is het heel normaal als je drie of vier familieleden of vrienden bent kwijtgeraakt door vuurwapengeweld. Vijf minuten verderop, in een betere wijk, speelt dat probleem niet en worden ze bovendien warm noch koud van de ellende die in de slechtere wijken speelt. Dat is omdat ze in de betere wijken niets weten van de mensen die het overkomt. En omdat ze, en dat is een beeld dat mede door de media is geschapen, denken dat dat is wat ‘zulke mensen’ nu eenmaal overkomt.

De Britse journalist Gary Younge./Foto: Rex Features

Waarom zijn de zeven kinderen die dagelijks om het leven komen door vuurwapengeweld in de VS niet genoeg reden om wapenbezit op zijn minst te reguleren?
Ik begrijp dat je daar niets van begrijpt. Het antwoord: het is niet interessant genoeg. Het gros van de slachtoffers komt uit arme buurten. De mensen die daar wonen stoppen geen geld in politieke campagnes en stemmen vaak niet. Komt bij dat vuurwapengeweld vaak juist resulteert in meer vuurwapens. Ik heb vier jaar in Chicago gewoond en ik kan mij een weekend herinneren waarin er dertig mensen werden doodgeschoten. Gevolg: er werden tot de tanden toe bewapende beveiligers op scholen geïnstalleerd.

Je pleit voor gratis geestelijke gezondheidszorg als wapen tegen vuurwapengeweld. Kun je dat uitleggen?
Meer dan de helft van alle mensen die in Amerika wordt doodgeschoten, schiet zichzelf dood. Suïcide dus. Ook veel mensen die anderen doodschieten hebben psychiatrische problemen. Nu lopen er natuurlijk in elke westerse maatschappij mensen met psychische problemen rond, maar alléén in Amerika hebben ze ook makkelijk toegang tot wapens. Gratis geestelijke gezondheidszorg zou mijns inziens de op één na beste maatregel zijn om het bloedbad te stoppen. En het is een makkelijker gesprek dan een gesprek over die beste maatregel.

Komt er ooit een eind aan het vuurwapengeweld in de VS?
Alles is mogelijk in Amerika. Ze kozen twee keer voor Obama en vervolgens voor Trump. Maar met Trump aan het roer is het natuurlijk niet bespreekbaar. Bovendien is de wapenlobby nog veel te sterk. Een groot deel van het Amerikaanse volk blijft vinden dat Amerikanen het recht hebben om zichzelf te verdedigen met een vuurwapen, hoeveel slachtoffers dat ook kost.

Een doodgewone dag in Amerika van Gary Younge kwam uit bij De Geus en kost 11,99 (Ebook) of 19,99 euro (paperback).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Journalist schreef boek over jonge vuurwapendoden VS
Sluiten