Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 mei 2017 / 13:15 uur

Tachtig uur taakstraf voor maker Oh Sylvana-filmpje

Een taakstraf van tachtig uur heeft de maker van het ‘Oh Sylvana’-fimpje Marcel K. aan zijn broek hangen. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald. In het filmpje is het hoofd van Simons te zien, terwijl het is gemonteerd op lijken van Afro-Amerikanen die zijn opgehangen.

Een opwelling

Hoewel hij spijt betuigde – „het was een opwelling” – heeft de rechter met een werkstraf van tachtig uur gehoor gegeven aan de maximum eis van het Openbaar Ministerie. Nog drie andere verdachten moeten het doen met een werkstraf van zestig uur, weer anderen krijgen een boete van maximaal 450 euro.

In totaal waren er 22 verdachten. Deze waren zelf gekozen en aangewezen door Simons, omdat het Openbaar Ministerie het een onmogelijke taak vond om alle veertigduizend reacties door te nemen en te beoordelen. Naar eigen zeggen heeft de rechter in zijn beslissing meegenomen dat de verdachten zich door deze situatie wel eens de kop van Jut kunnen voelen. Desondanks gaf hij dus wel gehoor aan de eis van het OM.

Het hoogtepunt

Sinds een paar jaar is Simons veelvuldig het mikpunt van de bedreigingen. Dat begon toen ze zich openlijk begon uit te spreken tegen Zwarte Piet en die discussie op gang bracht. Tot een hoogtepunt kwamen de bedreigingen echter toen ze precies een jaar geleden toetrad tot de politieke partij DENK. Eind vorig jaar besloot Simons om die partij alweer te verlaten. Naar eigen zeggen voelde ze zich te weinig gesteund door de partij. „Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, zo vertelde ze tegen de NOS. Overigens was dat niet de enige reden. „Ik sta nog steeds achter het ideaal van DENK. Maar op de manier waarop ze dat ideaal proberen te realiseren, krijg ik steeds meer signalen van mensen dat ze dit als polariserend zien.”

Ze richtte vervolgens haar eigen partij Artikel 1 op, maar wist daarmee geen zetel in de Tweede Kamer te behalen. DENK had in dat opzicht meer succes, die partij is nu met drie zetels vertegenwoordigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tachtig uur taakstraf voor maker Oh Sylvana-filmpje
Sluiten