Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 19 mei 2017 / 12:20 uur

Schippers over formatie: moment van reflectie

Edith Schippers heeft de politieke partijen wat huiswerk meegegeven voor het weekend. De informateur heeft een ‘moment van reflectie’ ingelast zodat de partijen na kunnen denken over de formatie van het nieuwe kabinet. „Ik vind dat we de partijen ook even de mogelijkheid moeten geven om zelf na te denken welke beweging ze kunnen of willen maken”, zegt Schippers.

‘Het is niet gelukt’

Aan het begin van de week maakte Schippers bekend dat de besprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks geen uitkomst hebben geboden. „Uiteindelijk hebben we helaas moeten vaststellen dat de verschillen op sommige onderwerpen te groot zijn. Het loopt dus vast op de inhoud en niet op ieders wil om eruit te komen”, stelde zij tijdens een persconferentie. De grootste drempel was volgens de informateur het onderwerp migratie.

De tweede poging om een kabinet te vormen, blijkt echter opnieuw een hels karwei. De informateur ziet momenteel geen combinatie van partijen waarmee verder kan worden gepraat over de vorming van het nieuwe kabinet. Voordat het verkennend onderzoek verdergaat op maandag, krijgen de partijen daarom de gelegenheid om te bedenken of ze ook voor andere varianten dan hun eerste keuze openstaan. „Daar wil ik de partijen even de ruimte voor geven.” Schippers vraagt de partijen daarom „om eens goed na te denken welke mogelijkheden zij voor zichzelf zien.”

Impasse?

CDA-leider Buma sprak onlangs zijn vrees uit voor een impasse als partijen ‘nee’ blijven zeggen. „De situatie is nu wel zo dat er een impasse dreigt te ontstaan nu partijen na een aantal dagen zeggen dat ze of niet mee willen doen, of in bepaalde samenstellingen niet mee willen doen”, stelde de CDA-leider. Schippers laat echter weten dat het te vroeg is om te spreken van een impasse. „Uiteindelijk moet er ergens beweging komen, maar we zijn nu anderhalve dag op weg”, aldus Schippers. „Nederland is een coalitieland en dat betekent dat er altijd mogelijkheden zijn om weer nieuwe coalities te maken.” Volgens de informateur liggen alle opties dan ook nog open.

Reageer op artikel:
Schippers over formatie: moment van reflectie
Sluiten