Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 mei 2017 / 12:47 uur

Populaire partydrug 4-FA vanaf donderdag verboden

Om de opmars van de partydrug 4-FA, ook wel 4-FMP of xtc light, de kop in te drukken, geldt er vanaf donderdag een verbod op. De drug is qua werking milder dan xtc, maar is niet minder gevaarlijk blijkt uit onderzoek. De drug kan naast (ernstige) hoofdpijn ook schade aan de hart- en bloedvaten en zelfs hersenbloedingen veroorzaken.

XTC-light

„De naam xtc-light is misleidend. De gezondheidsrisico’s zijn net zo groot”, zei Marjan Heuving van het Trimbos eerder. Het ministerie van Volksgezondheid volgt de adviezen rondom de gevaren van 4-FA op en plaatst de drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te koop in de Opiumwet. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden.

De drug is vooral populair in het uitgaansleven en wint al jaren aan populariteit. Veel gebruikers beginnen xtc-pillen te sterk te vinden en stappen over op 4-FA. Deze drug geeft min of meer hetzelfde effect als xtc; je krijgt er meer energie van en wordt vrolijker. Maar 4-FA heeft volgens ervaringsdeskundigen minder bijwerkingen. Gebruikers van xtc voelen zich in de dagen daarna vaak somber, maar bij 4-FA is de kater minder hard.

4-FA in pilvorm. Foto: ANP
4-FA in pilvorm. Foto: ANP

Theresa (naam gefingeerd) kocht het middel tot 2 jaar terug nog gewoon bij een smartshop. Het werd achter de toonbank verhandeld. „Als je ernaar vroeg werd er een koker met 4-FMP vanachter het behang gehaald”, vertelt ze. „Ik vind het een miljard keer beter dan xtc. Veel rustiger en veel milder. En het is redelijk veilig te combineren met alcohol, xtc over het algemeen niet. Maar er is wel weinig onderzoek naar gedaan. Dus je weet niet wat de effecten op langer termijn zijn.”

‘Stapelen’ gevaarlijk

Maar omdat de effecten minder zijn en de drug trager werkt, gaan sommige mensen meer gebruiken. Door het ’stapelen’ van 4-FMP komt het extra hard aan en nemen de risico’s voor de gezondheid toe, waarschuwt Heuving. „De bijwerkingen kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, zoals lichte hoofdpijn. Maar dat kan zomaar omslaan in een levensbedreigende situatie. De ene persoon is hier mogelijk gevoeliger voor dan de ander.”

Tegenstanders verbod

Toen vorig jaar een mogelijk verbod op 4-FA aangekondigd werd, kwamen jongeren in opstand. Ze richtten de actiepagina Red 4-FA opgericht om de drug ‘te redden’.

Volgens initiatiefnemer Lyle Muns duwt zo’n verbod de handel namelijk alleen maar de zwarte markt op. „Onderzoek, voorlichting en kwaliteitscontrole worden dan moeilijker. Legaliseer en reguleer 4-FA goed zodat verantwoord gebruik mogelijk is. Alle incidenten met 4-FA kwamen door een overdosis of de combinatie met andere drugs. Dit kan heel gevaarlijk zijn, maar een verbod maakt goede voorlichting hierover juist moeilijker. Zo ben je contraproductief.” De drug is echter verboden vanaf donderdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Populaire partydrug 4-FA vanaf donderdag verboden
Sluiten