Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 29 mei 2017 / 12:28 uur

Nog steeds opgelicht via Marktplaats, really?

Je zou toch zeggen dat iedereen in Nederland zo langzamerhand wel weet hoe het werkt op Marktplaats. De site werd immers opgericht in de vorige eeuw toen er in Nederland nog met guldens betaald moest worden. Toch zijn er nog steeds ieder jaar mensen die hun geld kwijtraken aan online-oplichters, kruimeldieven die vooral hun slag slaan op de bekendste aan- en verkoopsite van ons land.

Half miljoen

Maandag publiceerde de NOS een onderzoek waaruit blijkt dat 90 procent van de gedupeerden hun geld definitief kwijt is, na oplichting via internet. Volgens het CBS waren er vorig jaar ongeveer een half miljoen mensen slachtoffer van online koopfraude. Het grootste gedeelte daarvan kocht een product op Marktplaats. De belangrijkste tip die Marktplaats zelf geeft is: 1. Laat je gezonde verstand spreken. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Dat klinkt heel logisch, maar in de realiteit blijkt dat hebzucht of je eigen koopjesjager-instinct vaak sterker is dan het gezonde verstand. Dat ondervond ik vorige week zelf. Op zoek naar een kaartje voor een vriend voor de Europa League-finale Ajax-Manchester United stuitte ik op Marktplaats op een advertentie waarin stond dat ‘een echte Ajacied geen grote winst wilde maken op twee kaartjes’.

De twee finale-kaarten (met foto) werden aangeboden voor 400 euro terwijl de goedkoopste kaarten op dat moment voor zo’n 750 euro per stuk(!) verkocht werden op Marktplaats. Een duidelijk gevalletje van ‘te mooi om waar te zijn’ dus. Dat besefte ik ook, maar het gevoel ‘stel dat het nou wel waar is’, overwon en ik bood 500 euro. Al snel werd ik overboden en nadat ik 700 euro had geboden, nam de aanbieder contact met mij op.

Hij had al hogere biedingen tot 900 euro, vertelde hij via de Marktplaats-chat, maar toch wilde hij graag zaken met mij doen. Waarom werd niet helemaal duidelijk, maar dat ik onder de naam van mijn vrouw (Willemijn) stond ingelogd op Marktplaats, kan er iets mee te maken hebben gehad. Als ik 700 euro zou overmaken, zou ik de kaarten de volgende dag in huis hebben, vertelde hij telefonisch aan mijn vrouw, die ik de telefoon had laten opnemen. Daarop stelde ik voor dat ik naar hem toe kwam rijden met 700 euro en we eerlijk zouden oversteken. Dat bleek niet mogelijk.

Daarom de belangrijkste tip van Metro:

2. Stel voor om naar zijn of haar huis te komen en cash te betalen, ook al ben je dat helemaal niet van plan. De reactie van de verkoper is veel- zo niet alleszeggend. Wijst hij rechtstreeks contact of cash geld af, dan weet je genoeg.

Hieronder nog enkele andere tips om oplichting via Marktplaats te voorkomen.

3. Bekijk hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats en google hem of haar. Check eerdere advertenties van de aanbieder en check eventuele bank- en telefoonnummers via Meldpunt Internetoplichting.

4. Als je online betaalt, doe dat dan met creditcard of via PayPal dat is geen ‘geld terug garantie’, maar de bescherming is in ieder geval groter dan via iDeal.

5. Spreek af om eerst de helft van het bedrag over te maken en de rest als het product aangekomen is. Dat beperkt de eventuele schade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog steeds opgelicht via Marktplaats, really?
Sluiten