Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 15 mei 2017 / 14:06 uur

Noord-Korea blijft provoceren: wéér nieuwe rakettest

Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag wederom een langeafstandsraket afgevuurd. Het is de eerste test die het land uitvoerde sinds Moon Jae In werd aangesteld als president van Zuid-Korea en is daarmee een nieuwe provocatie in een reeks rakettesten die de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan nog meer doen oplopen.

De raket zou voor zonsopgang zijn afgevuurd in de buurt van Kusong, in de provincie Pyongan. Hij legde uiteindelijk een afstand van 700 kilometer af. De raket landde een half uur na de lancering in de Japanse Zee. Wat opvallend is aan de test van afgelopen nacht is dat de raket een ongebruikelijke hoogte van 2000 kilometer bereikte.

Het zou om een ballistische raket gaan, die alleen bij het afschieten wordt aangedreven en een groot deel van de reis aflegt zonder aandrijving. Deze raketten zijn bedoeld voor lange afstanden en Noord-Korea heeft laten weten door te willen gaan met het testen van de raketten die uitgerust zouden kunnen worden met kernkoppen.

De VS vreest doelwit te worden van dit soort raketten. De raket die vannacht werd afgeschoten had in theorie een afstand van 4.000 kilometer kunnen afleggen, zeggen experts tegen Reuters. Omdat hij nu vanaf een hoog punt gelanceerd werd, maakte hij vooral meters in de hoogte. Zou hij vanaf een lager punt worden afschoten, dan zou hij veel verder kunnen komen.

Dit zou overigens de raket kunnen zijn die vorige maand tijdens een militaire parade in het Noord-Koreaans Pyongyang werd getoond. Hiervan werd toen gedacht dat het een nieuw soort langeafstandsraket was.

Tien pogingen

Het is al de tiende raket die Noord-Korea afvuurt in de tijd dat Donald Trump zich president van de VS mag noemen. De relatie tussen de VS en Noord-Korea is de afgelopen maanden onder nog meer druk komen te staan. Toch blijven beide landen zeggen dat ze met elkaar willen praten, onder de voorwaarde dat ‘de omstandigheden goed zijn’.

Zuid-Korea wil eveneens de dialoog met het buurland aangaan, ook nu Noord-Korea niet geheel toevallig vannacht de test met hun nieuwe raket uitvoerde. „Alleen als Noord-Korea zijn houding verandert, kunnen we het gesprek met hen aan gaan”, aldus woordvoerder Yoon Young-Chan namens president Moon die de rakettest een aanval op de vrede en veiligheid van niet alleen Korea, maar ook de wereld noemt.

China, de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, heeft andere landen opgeroepen kalm te blijven en geen acties te ondernemen die de spanningen in de regio nog meer kunnen laten oplopen. Tegelijkertijd verklaart het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het land tegen rakettesten is die tegen de resoluties van de Verenigde Naties zijn.

De VN legde Noord-Korea al een aantal sancties op, die afgelopen februari verzwaard werden na een kernproef en een rakettest. Alle vrachten die het land in en uit gaan, moeten worden geïnspecteerd. Op de zwarte lijst van de VN werden een aantal Noord-Koreaanse bedrijven gezet, net als een aantal Noord-Koreanen die handelen in Syrie, Iran en Vietnam. Het zijn de zwaarste sancties die de VN in de afgelopen twintig jaar oplegden, aldus ambassadeur Samantha Power.

Rusland

De regering van Trump heeft wederom opgeroepen tot het verzwaren van de sancties. Vanuit het Witte Huis werd eveneens benadrukt dat ‘de president zich niet kan voorstellen dat Rusland blij is met de test’. De raket landde namelijk dichter bij Rusland dan bij Japan en dat zou geen toeval zijn. Net als de Chinese regering heeft de Russische overheid laten weten zich zorgen te maken om de groeiende spanningen naar aanleiding van de rakettest.

Professor Carl Schuster vertelt aan CNN dat dit een boodschap van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un aan zowel Beijing als Rusland is. „Het vertelt Rusland: ‘ik kan ook jou raken’ en het vertelt China: ‘het maakt me niet uit wat je denkt, ik ben onafhankelijk’”, denkt Schuster. Volgens hem wil Kim de Russische president Poetin bewegen zich meer met de situatie te bemoeien en vooral minder de kant van de Amerikanen te steunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Korea blijft provoceren: wéér nieuwe rakettest
Sluiten