Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 3 mei 2017 / 12:08 uur

Maddie McCann leeft nog (en andere theorieën)

Madeleine McCann is deze woensdag tien jaar geleden verdwenen vanuit het vakantieappartement waar ze met haar ouders verbleef in Portugal. Tot de dag van vandaag is ze nog steeds niet terecht. Wat er precies is gebeurd, of ze nog leeft en waar ze dan verblijft, is onduidelijk. Voer voor complottheorieën dus. Metro zet verschillende op een rij.

Madeleine McCann, bij haar verdwijning drie jaar oud, verdween uit haar bed in het appartement in Praia de Luz, een resort in de Algarve in Portugal. Ze was daar met haar ouders, broertje Sean en zusje Amelie en een aantal familievrienden op vakantie. Het meisje was samen met haar broertje Sean en zusje Amelie alleen in het appartement – hun ouders waren nog geen 100 meter verderop uit eten – toen ze verdween rond 22.00 uur ’s avonds.

De ouders hebben het gedaan

De Portugese politie heeft een poosje de ouders ervan verdacht hun eigen dochter te hebben gedood. Dat zou zijn gebeurd bij een ongeluk in het appartement, waarbij de ouders hadden geprobeerd dat te verbergen. Ook de grootschalige media-aandacht, en de professionele manier waarop dit zou zijn aangepakt, zou de ouders verdacht hebben gemaakt. Drie weken na de verdwijning zou in een huurauto van het stel DNA-materiaal van hun dochter zijn gevonden.

Een van de familievrienden deed het

Een van de familievrienden die mee was op vakantie, Matthew Oldfield, is ook tijdelijk verdacht geweest. Hij was eerder die avond bij Madeleine wezen kijken, om 21.30 uur, en had niet goed gekeken of het meisje nog wel in haar bed lag. De politie verdacht hem ervan dat hij het meisje mogelijk via een open raam aan een ontvoerder had overgegeven.

De buurman is de schuldige

De eerste verdachte in de zaak was Robert Murat, een 34-jarige Brits-Portugese man die naast het appartement van de McCanns woonde. Zijn huis is doorzocht, zijn zwembad leeggepompt, zijn telefoons, auto’s, computers en video’s zijn onderzocht en ook de tuin is doorzocht door onder andere speurhonden. In december 2014 is Murat nogmaals verhoord in een heropend onderzoek.

Madeleine liep zelf weg

Een van de theorieën, hoewel wat onwaarschijnlijk, is dat Madeleine zelf is weggelopen en daarbij is ontvoerd of is gevallen en zo vermist is geraakt. Daarbij zou het toen 3-jarige meisje wel zelf de deuren hebben moeten openen en weer sluiten achter zich. Een andere theorie is dat ze is weggelopen, aangereden is door een auto en dat de dader in paniek haar lichaam heeft verborgen.

Mislukte ontvoering of inbraak

Scotland Yard, de Britse politie, gaat ervan uit dat de verdwijning het gevolg is van een mislukte ontvoerings- of berovingspoging. In die tijd was er sprake van een verhoogd aantal inbraken in de buurt.

Meegenomen naar het strand

De politie heeft beelden vrijgegeven van mogelijke verdachten, inclusief een man die een kind naar het strand zou hebben gedragen die nacht. Onduidelijk is of deze man nu wel of niet schuldig is: in de buurt is ook een crèche gevestigd en het zou dus kunnen gaan om een vader die zijn dochtertje kwam ophalen.

Madeleine leeft nog

Er is nog geen zekerheid over of het meisje nog leeft of dood is. Sinds haar vermissing zijn er ruim 8000 meldingen geweest van mensen die haar hebben gezien in maar liefst 101 landen. Ook in Nederland zou ze zijn gezien. Gevreesd wordt dat Madeleine ontvoerd is door pedofielen en nog steeds in dat netwerk zou zitten, zonder te weten wie ze zelf is of wie haar ouders zijn. Een Britse detective zei onlangs nog dat Madeleine ontvoerd is op bestelling, bijvoorbeeld door mensen die specifiek op zoek waren naar een 3-jarig blond meisje, bijvoorbeeld om een eigen overleden kind te vervangen.

Madeleine is gecremeerd

Portugese detective Goncalo Amaral, die betrokken is geweest bij het onderzoek en altijd heeft gezegd dat de ouders betrokken waren, liet onlangs zijn theorie weten: volgens hem is Madeleine gecremeerd nadat haar lichaam in een grafkist is gestopt. Het is moeilijk bewijzen dat Madeleine is overleden: er is geen lichaam.

Miljoenen euro’s

De zoektocht naar Madeleine McCann heeft inmiddels zo’n 13 miljoen euro gekost. Er zijn meer dan duizend getuigenverklaringen gedaan, meer dan duizend bewijzen verzameld en zestig verdachten benoemd. Vorige maand nog heeft de Britse politie extra geld vrijgemaakt, zodat het onderzoek nog een half jaar langer door kan gaan. Waar in het begin 29 man politie bezig was met de zaak, is dat nu teruggeschroefd naar vier personen. Er is in totaal bijna 4 miljoen euro aan tipgeld uitgeloofd vanuit verschillende bronnen. Madeleine McCann zou nu veertien jaar oud zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maddie McCann leeft nog (en andere theorieën)
Sluiten