Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 9 mei 2017 / 16:20 uur

Je scriptie schrijven op Ritalin

Een op de vier studenten gebruikt Ritalin om beter te kunnen studeren. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Dat waarschuwt voor de ernstige gevolgen van het gebruik van de ADHD-medicatie zonder doktersvoorschrift.

ADHD-medicijnen zoals Ritalin en Concerta zijn volop in omloop en komen ook bij studenten terecht die geen diagnose ‘ADHD’ hebben. In Ritalin zit de stof methylfenidaat, die een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel en je concentratie verbetert. Hierdoor worden mensen met ADHD rustiger en minder snel afgeleid.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1343785732335999

Minder moe

Jongeren die zonder doktersvoorschrift de medicijnen gebruiken, krijgen in eerste instantie een verhoogde hartslag en voelen hun vermoeidheid minder. Vooral dat laatste is handig als je nog hard moet leren voor een tentamen. Uit onderzoek van het IVM blijkt ook dat studenten, die de medicatie zonder doktersvoorschrift gebruiken, het voornamelijk innemen om de studieprestaties te verbeteren. Een klein deel gebruikt het tijdens het uitgaan.

Steeds meer studenten gebruiken Ritalin
Bron: ANP

Masterscriptie

Thijs gebruikte regelmatig Ritalin toen hij een paar jaar geleden zijn masterscriptie moest schrijven. „Ik vond het schrijven van die scriptie zo saai en er moest zoveel gebeuren. Door de Ritalin kon ik me veel beter concentreren, dat was echt een voordeel. In het begin dacht ik ‘Wauw! Ik krijg zoveel gedaan!’ Ik haalde uiteindelijk een 8.” Thijs kocht de Ritalin via Marktplaats. Hij maakte geld over naar een vrouw, die hem de pillen vervolgens per post toestuurde.

Ernstige gevolgen

Maar het gebruik ervan is niet zonder bijwerkingen, waarschuwt Thijs. „Je moet het niet te laat innemen. Als je na drie uur ‘s middags een pil neemt, kom je ‘s avonds niet in slaap. Daarbij werd ik er ook bepaald geen gezelliger persoon van.” Zijn vriendin wees hem vaak op het feit dat hij veel geïrriteerder was dan normaal en zich ergerde aan de kleinste dingen. Ook het IVM waarschuwt voor de ernstige gevolgen. Het instituut roept op om voorlichting hierover te geven op hogescholen en universiteiten.

Bij het bijwerkingencentrum Lareb worden veel ernstige bijwerkingen van vermoedelijk ADHD-medicatie geregistreerd. Denk aan hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid. Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen. „De laatste tijd is wel weer gebleken dat dit bepaald geen onschuldige middelen zijn”, zegt directeur van het IVM Ruud Coolen van Brakel. „Ik vraag me af of hier ook commerciële handelaars achter zitten of dat het alleen om het ‘lenen’ van ADHD-patiënten gaat.”

Kleinschalig onderzoek

In 2015 werden ADHD-medicijnen nog door een op de tien studenten gebruikt. Dat bleek destijds uit cijfers van onderzoeksbureau No Ties. Nu blijkt het om maar liefst een op de vier studenten te gaan. Het huidige onderzoek is echter uitgevoerd met een kleine groep universitaire en hbo-studenten (ruim 400). Hiermee is de peiling niet representatief voor alle studenten in Nederland. Wel sluiten de bevindingen aan bij de gesignaleerde trend van oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je scriptie schrijven op Ritalin
Sluiten