Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 mei 2017 / 12:20 uur

Japanse prinses trouwt gewone man en verliest titel

De Japanse prinses Mako zal binnenkort haar koninklijke titel inleveren. De kleindochter van keizer Akihito gaat namelijk met een ‘gewone’ man trouwen en volgens de wetgeving van haar land mag ze dan niet meer haar titel blijven uitdragen.

De 25-jarige viel tijdens haar studie voor de charmes van haar leeftijdsgenoot Kei Komuro. De twee studeerden allebei aan de International Christian University toen ze elkaar in 2012 in een restaurant tegen het lijf liepen. Mako is een prinses, Komuro een gewone man die werkt voor een advocatenkantoor.

Troonopvolging niet in gevaar

Dat Mako de koninklijke familie verlaat, zal geen invloed hebben op de troonopvolging. Akihito maakte vorig jaar kenbaar te willen aftreden, iets wat de voorbije twee eeuwen niet is voorgekomen. Zijn zoons: kroonprins Naruhito en prins Fumihito, diens zoon Hisahito en prins Masahito – de broer van de huidige keizer – zijn in dat opzicht de belangrijkste kandidaten.

De verloving is inmiddels geweest en volgens het AP komt er spoedig duidelijkheid over de trouwdatum. Op die dag zal ze in de voetsporen treden van haar tante Sayako (de enige dochter van de huidige keizer), die in 2005 een gewone burger werd toen ze de stedelijk ontwerper Kuroda Yoshiki trouwde.

Mistig verleden

Ook buiten Japan komt het weleens voor dat mensen uit de koninklijke familie worden gezet of zelfs hun titel verliezen. In Nederland is het deze eeuw nog voorgekomen, toen prins Friso in het huwelijksbootje stapte met Mabel. Dit had niet te maken met het feit dat zij een normale burger was, maar dat ze onjuiste en onvolledige informatie had afgegeven over haar verleden met topcrimineel Klaas Bruinsma. De Staten-Generaal gaf daarom geen goedkeuring voor het huwelijk, waarna Friso bij het huwelijk zijn recht op troonopvolging en de titel van prins verloor.

Rastafari’s

Maar het heeft niet altijd met het huwelijk te maken en het gaat ook niet altijd om losse gevallen. Zo werden in 2003 zes familieleden van koning Mswati III van Swaziland het paleis uitgezet. Het sextet droeg zeer nadrukkelijk zijn geloof als rastafari uit. Dit hield in dat ze dreadlocks droegen en – binnen de paleiselijke muren – continu aan het blowen waren. Dankzij de marihuana zouden ze in contact kunnen komen met de schepper. Echter leidde hun gedrag al snel tot een aanvaring met de koning, waarbij ze zich verbaal flink uitten. Hierop werden ze verbannen uit het paleis.

Weg gefotoshopt

Op de foto van de koninklijke familie die op de Thaise tv-zenders werd getoond, stond prinses Srirasm Suwadi ineens niet meer. Ze was aangetrouwd na een huwelijk met de kroonprins Maha Vajiralongkorn, maar werd in 2015 langzaam de familie uitgewerkt. De reden hiervoor had niets te maken met het stoppen van de romantiek tussen de twee, maar omdat drie familieleden van Suwadi werden gearresteerd in een corruptieschandaal. Het huwelijk van veertien jaar was voor de koninklijke familie al snel niets meer waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Japanse prinses trouwt gewone man en verliest titel
Sluiten