Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 18 mei 2017 / 18:05 uur

Huur te hoog? Maak bezwaar!

Bijna drie op de vier studenten betalen te veel huur, gemiddeld 55 euro per maand. En studenten zijn niet de enige die vaak te diep in de buidel tasten voor een huurwoning. Bezwaar maken bij je huurbaas kan soms duizenden euro’s opleveren. Vijf vragen en antwoorden.

Hoe weet ik of ik te veel betaal?

Op Huurcommissie.nl kun je controleren wat jouw huurbaas maximaal in rekening mag brengen.

Je huurprijs moet kloppen met het Woningwaarderingsstelstel, ook wel puntensysteem genoemd. Deze rekenmethode drukt de kwaliteit van je huurhuis uit in punten. Het huis krijgt punten voor onder meer de oppervlakte, verwarming, keuken, badkamer, woonomgeving en sinds 2015 ook de WOZ-waarde. Op basis van het aantal punten kan je vervolgens de maximale huurprijs uitrekenen. Er is een puntensysteem voor kamers en één voor zelfstandige ruimtes.

En wat als ik te veel betaal?

Heb je net een nieuw huurhuis, dan kun je in de eerste zes maanden aankloppen bij de Huurcommissie. Deze commissie toetst de huurprijs aan de hand van het puntensysteem en doet een bindende uitspraak. Je hoeft niet bang te zijn dat er een hogere huur uitkomt: De Huurcommissie zal de huurprijs nooit omhoog schroeven. De huurprijs blijft gelijk of daalt. Is het eerste half jaar van de huurovereenkomst verstreken, dan moet je eerst zelf een voorstel bij de verhuurder voor huurverlaging indienen. Gaat hij hiermee niet akkoord, dan kun je alsnog bij de Huurcommisssie aankloppen voor een uitspraak.

Klinkt goed. Geldt dit voor alle huurwoningen?

Nee, heb je een geliberaliseerd huurcontract dan val je niet onder het puntensysteem. Een huurcontract is geliberaliseerd als de huur bij het afsluiten van het contract hoger lag dan de liberalisatiegrens van dat moment. De liberalisatiegrens ligt in 2017 en 2018 op 710,68 euro. Met een geliberaliseerd huurcontract ben je afhankelijk van de grillen van je huisbaas. Die mag zelf de huur vaststellen en deze eens per jaar onbeperkt verhogen. Ben je het daar niet mee eens, dan moet je een nieuwe woonruimte zoeken.

Ik betaal 800 euro. Dan heb ik pech gehad dus?

Misschien niet. Heb je net een nieuwe huurwoning, dan kun je de Huurcommissie aan de hand van het puntensysteem laten toetsen of dat wel klopt. Als de overeengekomen huurprijs dan eigenlijk op of onder de liberalisatiegrens hoort te liggen, dan zal de Huurcommissie de huurprijs verlagen. Maar let op: dit kan alleen de eerste zes maanden.

Hoe zit het eigenlijk met huurverhogingen?

Je huisbaas mag eens per jaar de huur verhogen, veel verhuurders doen dat per 1 juli. In 2017 mag de huur maximaal 2,8 tot 4,3 procent omhoog. De stijging hangt af van je inkomen. Houd je huisbaas zich niet aan die percentages, dan kun je bij hem bezwaar aantekenen. Als jullie er niet uit komen, kun je naar de huurcommissie stappen. Bezwaar maken kan tot 1 juli, mits de verhuurder de jaarlijkse huurverhoging voor 1 mei heeft aangekondigd. Doet hij dat pas later, dan krijg je extra tijd. Je kunt er ook voor kiezen de huurverhoging niet te betalen, dan kan de verhuurder ook een procedure bij de Huurcommissie starten om de verhoging te laten toetsen.

Vraag

Heb jij ooit bezwaar gemaakte tegen een te hoge huur? Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huur te hoog? Maak bezwaar!
Sluiten