IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 17 mei 2017 / 16:55 uur

Huis kopen? Laat je avocado en koffie to go staan

Als je een huis wilt kopen, kun je de avocado’s beter laten liggen in de winkel. Dat is geen advies van oppergierigaard Dagobert Duck, maar van de Australische miljonair Tim Gurner. „Toen ik voor het eerst een huis probeerde te kopen, kocht ik echt geen avocado’s voor 19 dollar per stuk en vier koffie voor 4 dollar per stuk”, zegt hij in de Australische nieuwsshow 60 Minutes.

Hoge verwachtingen

Volgens Gurner zijn de verwachtingen van jonge mensen in deze tijd heel hoog. „Ze willen elke dag uit eten, willen de wereld elk jaar over reizen. De mensen die nu huizen bezitten, hebben daar heel, heel hard voor gewerkt. Ze hebben elke dollar gespaard en hebben alles gedaan om te kunnen investeren in vastgoed.”

Heeft hij daarmee een punt? Volgens een onderzoek van de bank Goldman Sachs vinden jonge mensen gemak belangrijker dan dure spullen als huizen en auto’s. Een voedingsinstituut analyseerde in 2014 het uitgavenpatroon van de millennial en kwam erachter dat deze generatie ongeveer 44 procent van het eetbudget aan producten als avocado’s, Starbucks en restaurants besteedt. En, zegt Gurner, „als je elke week 22 dollar opzijlegt, heb je binnen een paar jaar een aanbetaling op een huis.”

Weerwoord

Rhiannon Lucy Cosslett van The Guardian besloot Gurner tegen te spreken in een opiniestuk. „Oudere generaties hadden toegang tot gratis of heel goedkoop onderwijs, goedkope grondprijzen en stabiele banen”, schrijft ze. „En hun ontbijtopties waren nogal beperkt (dit is, denk ik, de reden waarom de oudere generatie zich zo focust op onze brunches en niet op, zeg, je Netflix-abonnement. Ze hadden niet eens yoghurt in die tijd, zegt mijn moeder).”

Ook zet ze uiteen dat millennials vaak hard werken, de huren hoog zijn en de huizen vergeven van schimmel en lekkende ramen, ze het angstaanjagende nieuws op hun smartphones lezen en daarnaast de huizenprijzen harder zien stijgen in een week dan ze in een maand verdienen. „Dan denk je: laat maar, ik verlaat dit troosteloze appartement en ga een portie lekkere eieren eten. We moeten onszelf zo nu en dan verwennen om niet dood te gaan van binnen.”

In de rest van het artikel zet Cosslett uiteen waarom millennials niet altijd zomaar in een luxepositie zitten en dat hard werken soms niet alles oplost. „We worden gezien als verwend omdat we op een andere manier denken en we verantwoordelijkheid zouden ontwijken. Maar wie is er nou echt verantwoordelijk? Terwijl de jonge generatie vragen stelt bij een oneerlijke maatschappij, wie stopt de vingers in de oren om vervolgens fouten niet te hoeven toegeven?”

Generatiekloof

Deze generatiekloof is niet alleen in Australië en Amerika een probleem. NRC-columnist Auke Kok schreef recentelijk een beschouwing over millennials, waarin hij impliceerde dat ouders wel even huizen voor hun kinderen kopen, terwijl ze zelf alleen maar in de rij staan voor de Melkweg en ze lui en verwend zouden zijn. Zijn stuk viel onder de millennials niet echt in goede aarde.

Journalist Menno van den Bosch bestudeerde het stuk van Kok en ontkrachtte de beweringen en grafisch ontwerper Lot van Beek vroeg Auke om eens in gesprek te gaan met millennials, omdat hij blijkbaar niet wist waar hij het over had.

Daar ging hij op in, waarop Van Beek hem uitlegde dat een huis krijgen in de hoofdstad, waar ze vanuit Rotterdam heen moest verhuizen omdat het bedrijf waar ze werkt, zich op een nieuwe locatie vestigde, niet zo makkelijk en verschrikkelijk duur is. Of het pensioen dat veel millennials niet zullen hebben. Kok beschreef zijn bevindingen daarop in een column waarop de generaties toch een beetje bij elkaar lijken te komen.

Hoge huizenprijzen

Het avocado-argument van Gurner gaat in Nederland niet op, bij ons kost een avocado nog steeds iets boven een euro. In Amerika is op dit moment een groot tekort aan de vrucht, wat ervoor zorgt dat de prijzen enorm stijgen. Mocht je in Nederland wonen en elke week drie avocado’s eten, dan kun je van het geld dat je opzij zou leggen binnenkort geen huis kopen. In Amsterdam kwam de gemiddelde huizenprijs in de zomer van 2016 voor het eerst boven de 3 ton. Met het geld dat je opzij legt, kun je dan in 3781 een huisje kopen in de hoofdstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huis kopen? Laat je avocado en koffie to go staan
Sluiten