Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 17 mei 2017 / 18:40 uur

Hoe ver moet Trump gaan om te worden afgezet?

Amerika is weer in rep en roer. President Donald Trump heeft de oud-directeur van de FBI James Comey gevraagd om het onderzoek naar Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van Trump, te staken. Hij ging daarmee voor de zoveelste keer zijn boekje te buiten. Hoe ver moet Trump gaan om te worden afgezet? We vroegen het Amerikakenner Victor Vlam.

Hoe ver moet Trump gaan om te worden afgezet?
Moeilijk te voorspellen. Dit is de zwaarste crisis tot nu toe. Van alles wat hiervoor is gebeurd zou je – als je heel goedgelovig bent – kunnen zeggen dat Trump het niet kwaad heeft bedoeld. Neem het ontslag van FBI-directeur James Comey, dat kun je zien als machtsmisbruik, maar er zijn ook veel mensen die zeggen: Comey functioneerde niet goed en dat is een goede reden om hem te ontslaan. Maar wat Trump nu heeft gedaan, is niet goed te praten. Hij heeft zijn verplichtingen als president geschonden. Hij heeft de wet overtreden en probeert een onderzoek van de FBI te dwarsbomen. Wat het moeilijk maakt te voorspellen wat er gaat gebeuren is de vraag hoe Republikeinen hierover gaan oordelen.

Zijn er nog mensen die hem steunen?
Er zijn zeker nog diehard Trump-aanhangers in het Congres. De meesten houden ze wel wat stil nu. Die willen even afwachten wat er gaat gebeuren.

James Comey en Michael Flynn./AFP

Hoe zeker is het eigenlijk dat Trump zijn boekje te buiten is gegaan?
The New York Times citeert een memo van Comey en die, zowel de memo als de krant, worden als bijzonder betrouwbaar gezien. Ter illustratie: in het verleden zijn aantekeningen van de FBI vaak in de rechtszaal gebruikt, ze worden gezien als belangrijk bewijs. Ik denk dus dat je ervan uit mag gaan dat dit gebeurd is. Het Witte Huis zegt dat het wat anders ligt allemaal, maar moet nu met een héél goed verhaal komen om dit te ontkrachten. En stel dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is, ook wat betreft dat hele Rusland-verhaal. Wat Trump weleens de kop zou kunnen kosten is dat hij zoveel mogelijk probeert te verbergen. ‘It’s not the crime, it’s the cover-up that gets you’, zeggen ze in Amerika.

Zijn presidentschap is tot dusver een aaneenschakeling van rellen, schandalen en leugens. Hoe kan het dat hij er überhaupt nog zit?
Hij zit er nog maar net. Daarnaast heeft hij als president een mandaat van het volk gekregen. Dat betekent dat hij, anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse regering, niet door het parlement naar huis kan worden gestuurd. Dat mandaat maakt het dus moeilijker om van hem af te komen. Maar of-ie er uiteindelijk mee wegkomt, is maar de vraag, hoor. Zijn gezag neemt steeds meer af en zijn populariteit is al tot een absoluut dieptepunt gedaald.

Doet Trump eigenlijk weleens iets goed?
Het is moeilijk om dingen te vinden die goed zijn gegaan de eerste 118 dagen. Het is echt een puinhoop in het Witte Huis. Heel veel dingen die hij wilde realiseren zijn mislukt. Als ik iets moet noemen: ik denk dat zijn aanhangers blij zijn dat het milieubeleid behoorlijk is aangepast sinds Obama.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe ver moet Trump gaan om te worden afgezet?
Sluiten