Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 16 mei 2017 / 05:06 uur

Hoe makkelijk te hacken ben jij?

De cyberaanvallen met de ’gijzelsoftware’ WannaCrypt de afgelopen dagen heeft onder meer ziekenhuizen stilgelegd, voor gratis parkeren in Qpark’s gezorgd en de stationsborden van Deutsche Bahn op rood gezet. Het toont aan hoe kwetsbaar een wereld is waarin steeds meer apparaten op internet aangesloten worden. Ook in en rondom jouw huis. Hoe hackable ben jij?

Overal wifi

We zijn behoorlijk hackable, zegt cybercrime-expert Dion Battermann van het bedrijf Digital Investigation. We halen steeds meer huishoudelijke apparatuur in huis die werken op wifi en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Denk aan koelkasten die aangeven wanneer de melk op is en dit zelfstandig doorgeeft aan je boodschappenapp, de slimme thermostaat en ovens, koffiezetapparaten en wasmachines op wifi.

Via koelkast in computer

Het zijn allemaal ingangen naar jouw persoonlijke gegevens. „Ik ben ook een van de eersten die dit soort apparatuur in huis zou halen, maar denk vervolgens goed na over wat je doet”, zegt Battermann. „Via je koelkast kunnen cybercriminelen in jouw computer komen als deze op hetzelfde wifi-netwerk is aangesloten. Hoe meer van dit soort apparatuur, hoe kwetsbaarder je wordt. Je creëert open deuren. Je voordeur is de wifi-router die uitkomt op een gang met deuren naar je koelkast, computer, et cetera. En met een slimme thermostaat haal je het netwerk van de aanbieder in huis waar je geen controle op hebt. Waarschijnlijk hebben zij de beveiliging beter voor elkaar dan de gemiddelde particulier, maar het risico wordt groter.”

Deze spullen dan maar niet aanschaffen, zegt Battermann niet. Je kunt de risico’s beperken door de juiste maatregelen te nemen. „Alles valt en staat met het installeren van updates op je computer, het zorgen voor een externe back-up die niet standaard aangesloten zit op je computer en het nadenken over wat je doet. Met de juiste updates kan je al weinig gebeuren, maar mensen denken vaak als ze de pop-up zien: ik heb geen zin om een half uur te wachten, dat doe ik morgen wel. Maar morgen doen ze het vaak ook niet.”

https://twitter.com/marco_r_visser/status/864054519566671872

Maar omdat een lek dichten door een softwarebedrijf soms langer duurt dan het een crimineel kost om te infiltreren, vinden geslaagde hacks plaats. Bij de ransomeware (gijzelsoftware) waar de afgelopen dagen wereldwijd cyberaanvallen mee zijn gedaan, wordt alle data op jouw computer gegijzeld zodra jij op een linkje in een mail klikt. De criminelen vragen losgeld in de vorm van bitcoins om de verlossende sleutel te krijgen. „En ze maken het zo laagdrempelig mogelijk. Ze hebben soms hele helpdesks die je kunt contacten om het jou zo makkelijk mogelijk te maken om het ’losgeld’ te betalen. Zodra je hebt betaald, krijg je een sleutel en kun je weer verder werken. Je ziet dat veel mensen die paar honderd euro betalen, omdat ze hun foto’s en de rest van hun gegevens terug willen.”

Hetzelfde wachtwoord

Iedereen komt in zijn leven op een of andere manier in aanraking met hackers, zegt Battermann. Maar dat wil niet zeggen dat je er ook meteen iets van merkt. Toen LinkedIn gehackt werd en persoonlijke gegevens van duizenden mensen ’op straat’ kwamen te liggen, merkte je als lid niet veel. „Maar misschien hebben ze nog geen tijd gehad om alle gegevens te misbruiken”, gaat Battermann verder. „Met je LinkedIn gegevens komen ze zo binnen in bijvoorbeeld je mailbox waarmee je onlangs nog een kopie van je paspoort hebt verstuurd. Veel mensen gebruiken namelijk hetzelfde wachtwoord voor verschillende inlogs. Denk je dat iedereen inmiddels een ander wachtwoord heeft aangemaakt? Mensen doen vaak luchtig over persoonlijke gegevens, maar daar kunnen criminelen veel kwaad mee doen.”

Particulieren zijn niet vaak doelwit, bedrijven en instellingen zijn een lucratiever doelwit. „Mensen denken dan ook: wat valt er bij mij nou te halen? Die gedachte snap ik, maar als je de voordeur wagenwijd open zet, dan nemen ze mee wat ze kunnen pakken. De voordeur van je woning doe je op slot tegen inbrekers, maar in digitale zin doen we dat niet. Mensen realiseren zich niet hoe eenvoudig het is voor cybercriminelen. Je moet de juiste maatregelen treffen, dan kun je met een gerust hart gaan slapen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe makkelijk te hacken ben jij?
Sluiten