Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 15 mei 2017 / 14:57 uur

Is dit de toekomst van eten?

Het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn over de A2, nu nog een leeg plein van zo’n tien voetbalvelden groot, is volop in ontwikkeling. De bedoeling is dat er daar een zogenoemde open cross-disciplinaire ruimte wordt gemaakt, waar festivals, events en workshops worden gehouden en je kunst en andere creatieve uitspattingen in de buitenruimte kunt bewonderen. Een van die initiatieven draait om ‘future farming’, gepresenteerd door Chloé Rutzerveld.

Planten designen op functie en smaak

Chloé kwam een aantal jaren terug in aanraking met vertical farming: planten boven elkaar de hoogte in laten groeien. Ook urban farming – groente en fruit telen in een stadse omgeving – heeft haar interesse. Haar idee? Zij wil de nieuwste technologieën op dat gebied op een creatieve manier bundelen in een expositie en interactieve installatie op het Berlijnplein, gericht op het zogeheten ‘future farming’.

“De belangrijkste vraag met future farming is: hoe kunnen we met kennis en technologie de planten gaan designen?”, zegt Chloé. En dat dan niet met gentechnologie, maar met andere dingen zoals lichttoevoer, voedingsbodem en de watertoevoer.

“Het gaat op een natuurlijke manier. Al met kleine veranderingen van die parameters, kun je het type plantje aanpassen dat je laat groeien. Dat is de andere kijk op de toekomst op het gebied van farming. Die nieuwe technologieën maken het duurzamer en zorgen voor veel innovatie.”

Een goede ontwikkeling, vindt zij. “Als je op vakantie bent geweest in Griekenland of Spanje en je eet dan hier weer een tomaat of een sinaasappel, dan lijkt het soms net of je water eet. We zouden weer moeten kweken voor smaak en voor functie, niet voor massaproductie of voor hoe mooi de tomaten er uit zien.”

In Utrecht wil zij mensen laten kennismaken met de ideeën en zelf laten experimenteren ermee. “Ik wil dat mensen een rechtstreeks resultaat zien van hun handelen, zo zien ze meteen de geleerde technologie in praktijk. Ze kunnen direct hun experiment in de vorm van een zaadje met recept mee naar huis nemen en het daar laten uitgroeien.”

Ze is blij dat ze de kans krijgt om het grote publiek nader kennis te laten maken met de ideeën rondom de toekomst van farming. “Iedereen moet eten, iedereen vindt dat interessant en heeft er wel een mening over. We zijn erbij gebaat om te weten waar het in de toekomst naartoe gaat met ons eten. Een groot deel van de consumenten heeft vaak geen idee van alle nieuwe, innovatieve technologieën die toegepast worden voor het produceren van ons voedsel en dat is zonde. Mensen willen toch weten hoe het gaat en waar het eten vandaan komt.”

Samen met publiek

Het Berlijnplein ligt tussen het oude en het nieuwe Utrecht in, vormt dan ook een verbinding tussen die twee delen. De bedoeling is dat het plein door middel van cultuur op de kaart wordt gezet, samen met publiek, kunstenaars, architecten en zelfs theatermakers. Er komt een zogenoemd makersgebouw, waar mensen kunnen werken aan publieke installaties. Op het plein zelf kunnen festivals, evenementen en workshops plaatsvinden. Alles op het snijvlak van kunst, design en technologie is welkom.

Rinke Vreeke van RAUM, de organisatie achter het hele plan: “Het is een enorme diversiteit aan mensen en ideeën”, zegt Rinke. “Een ding hebben ze wel allemaal gemeen: de publieke ruimte is voor hen de favoriete plek om kunst voor te maken. Ze worden geprikkeld door het feit dat de hele wereld om hen heen in aanraking kan komen met hun kunst, dat het niet wordt ingeperkt door de vier muren van een museum. Iedereen reageert weer anders, dat is het interessante ervan.”

Vernieuwing en verandering

Het project gaat deze maand verder, in juli dit jaar zullen de eerste makers hun werk gaan opbouwen. Er zijn zowel lokale, nationale als internationale makers. Plek genoeg voor alle ideeën is er voorlopig nog wel op het ruim 40.000 vierkante meter grote plein. Gekeken wordt vooral naar de diversiteit van het geheel en hoe vernieuwend de ideeën zijn. Deelnemers dienen zich te laten inspireren door het gebied rondom het Berlijnplein. Het is niet de bedoeling dat het plein compleet wordt volgebouwd.

“De ene keer zal er een enorme installatie op de ene plek staan, na twee of drie maanden is die dan weer weg en staat er ergens anders weer wat moois. Het zal een komen en gaan zijn van kunst, het zal telkens wisselen en veranderen. Mensen zullen elke keer weer benieuwd zijn om te kijken wat er nu weer voor bijzonders staat”, zegt Rinke. De bedoeling is dat het Berlijnplein dé plek wordt waar nieuwe makers naartoe gaan om zich te laten inspireren en waar ze kunnen experimenteren. Het project loopt tot eind 2018, hoewel de organisatie hoopt dat het langer zal doorlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is dit de toekomst van eten?
Sluiten