Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 22 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Facebook: abortus en zelfverminking tonen mag

Beelden van een abortus en zelfverminking mogen getoond worden op Facebook. President Trump met de dood bedreigen mag dan weer niet. Dat blijkt uit geheime handleidingen van Facebook, die in handen zijn van de Engelse krant The Guardian.

Een bedreigende post over Trump mag niet, omdat Trump als president beschermd moet worden. Een livestream van iemand die zichzelf verminkt mag dan weer wel, omdat deze persoon in nood is en niet nog verder gestraft hoeft te worden. Iemand kan de persoon door de livestream nog redden.

Dierenmishandeling

Verder mogen afbeeldingen van naakte mensen in een concentratiekamp wel, maar wraakporno juist weer niet. Dierenmishandeling en pesten van kinderen zijn in veel gevallen ook geen probleem. Met deze beelden wordt er bewustzijn gecreëerd, aldus Facebook.

Discussie

The Guardian wil met de onthulling de rol en ethiek van Facebook in de samenleving verder op gang helpen. Critici willen dat Facebook meer doet om ongepaste beelden te verwijderen. Anderen vinden het reglement van Facebook censuur en willen dat de sociale media-site opkomt voor de vrijheid van meningsuiting.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1354726847908554

Openbaar

Het is de eerste keer dat deze veelal omstreden richtlijnen van Facebook openbaar zijn geworden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ligt al enige tijd onder vuur vanwege het onder meer live uitzenden van moorden of het weghalen van de wereldberoemde foto van een naakt meisje in de Vietnam-oorlog.

Moderatoren hebben gemiddeld tien seconden de tijd om te beoordelen of een bericht door de beugel kan, zo blijkt uit de gelekte documenten die door The Guardian gedoopt zijn tot Facebook Files. Anonieme medewerkers van Facebook klagen in de documenten dat zij het werk niet aankunnen.

Tegenstrijdig

Ook vinden zij de regels verwarrend en tegenstrijdig. Abortussen mogen namelijk wel getoond worden, mits er geen naakt in voorkomt. Beelden van kinderen die pesten mogen wel, tenzij het pesten een sadistisch karakter heeft.

Facebook heeft wereldwijd twee miljard gebruikers. Per minuut worden er 1,3 miljoen berichten gepost. Volgens de Facebook Files worden er per week 6,5 miljoen nepaccounts aangemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Facebook: abortus en zelfverminking tonen mag
Sluiten