Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Energiedrankje is niet gezond, wat er ook op staat

Ze zijn zoet en niet echt goed voor je en toch kan het zijn dat energiedranken binnenkort als gezond aan de man gebracht worden. Omdat er wetenschappelijke bewijzen zijn dat cafeïne goed voor je kan zijn, lijkt de weg vrij om Europees goedgekeurde gezondheidsclaims op de blikjes te zetten.

Uithoudingsvermogen

Voedselproducenten mogen in Europa alleen wetenschappelijk bewezen claims gebruiken. De European Food Safety Authority (EFSA) in Brussel is de instantie die dit controleert.

Uit hun onderzoek blijkt dat cafeïne je kan helpen om je uithoudingsvermogen, concentratie en alertheid te verhogen.

Kopje koffie

Nu zal iedereen die weleens een kop koffie heeft gedronken daar niet direct van opkijken. Maar om nou op elk pak filtermaling een label te plakken dat het gezond voor je is, gaat ook weer wat ver. Dit is wel wat voortaan mag. De Europese Commissie werkt aan een voorstel om dit voor cafeïne goed te keuren.

„Op een pak koffie zal je zo’n claim alleen niet snel gaan tegenkomen”, zegt Sjoerd van der Wouw van Foodwatch. „We zien nu al dat het vooral fabrikanten van ongezonde producten zijn die er behoefte aan hebben om een gezond imago te creëren.”

Cafeïne en suiker

En dat geldt zeker voor de meeste energiedrankjes waar naast cafeïne vooral een heleboel suiker in zit. Als het Europese voorstel doorgaat, mogen fabrikanten voortaan op de blikjes zetten dat het goedje ‘gezond’ is.

Volgens Foodwatch zou een verbod op dergelijke claims absoluut niet misstaan. Vooral omdat ongezonde producten als ijs, koekjes, frisdrank en ook energiedrankjes nu al als gezond aan de man worden gebracht omdat er bijvoorbeeld vitamine B in zit. Van deze vitaminen is namelijk door het EFSA bewezen dat zij onder andere helpen tegen vermoeidheid.

Weerstand

Ook in het Europees Parlement is er weerstand tegen het plan. Donderdag wordt er gestemd over het voorstel om cafeïne ‘gezond’ te maken. De kans is groot dat er genoeg stemmen zijn om voor energiedrankjes een uitzondering te maken en gezondheidsclaims over cafeïne niet toe te staan.

Het Europees Parlement mag in deze zaak waarschijnlijk geen beslissing nemen. Als er geen voldoende meerderheid wordt behaald, kan het alleen een advies uitbrengen. Uiteindelijk beslist dan de Europese Commissie of energiedranken met cafeïne voortaan als gezond verkocht mogen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Energiedrankje is niet gezond, wat er ook op staat
Sluiten