Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 9 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse taal kan wel tegen ‘Engels’ stootje

Okay fair enough: ook al lijkt het tegenwoordig mode om met random Engelse woorden te strooien, de Nederlandse taal kan best tegen een stootje, blijkt uit onderzoek van het Meertens Instituut. Maar wat vinden we ervan?

https://www.facebook.com/Metro/posts/1342945765753329

Het is nogal obvious: veel mensen gebruiken tegenwoordig te pas en te onpas Engelse woorden ter vervanging van een Nederlands woord. Wellicht om met hun skills indruk te maken op de ander of omdat ze gewoonweg eerder op het Engelse woord dan het Nederlandse woord komen.

Sterke taal

Maar ook al wordt ons Nederlands af en toe weggedrukt door het overheersende Engels, toch blijkt onze taal uiterst sterk. We hoeven niet te vrezen voor de invloed van het Engels. Het Nederlands blijft geliefd en moeten we vooral doorgeven aan de volgende generatie. Dat blijkt uit het maandag verschenen rapport ‘De staat van het Nederlands’ van het Meertens Instituut, de Taalunie en de Universiteit Gent.

Onderzoek

De onderzoekers bekeken of de Nederlandse taal wel of niet verdrongen wordt door andere talen in tijden van globalisering en immigratie. Maar het Nederlands blijkt uiterst vitaal. Er werd een uitgebreide enquête gehouden onder 3003 Nederlanders, 3419 Vlamingen,133 Friezen en 113 Brusselaars van verschillende leeftijden. Zij werden gevraagd om naar hun eigen taalgebruik en dat van anderen in hun omgeving te kijken. Hieruit bleek dat het Engels een relatief kleine invloed heeft en veel Engelse leenwoorden worden ‘vernederlandst’. Denk aan ‘appen’, ‘streamen’ en ‘saven’.

‘Verengelst’

In sommige sectoren domineert het Engels wel. Zo wordt er in de ict-sector, de lucht- en zeevaart, het universitair onderwijs, de popmuziekbrance en in de wetenschap veel Engels gebruikt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat we nieuws steeds vaker in het Engels lezen. In Nederland leest 28,3 procent van de deelnemers nieuws in het Engels of een andere buitenlandse taal. In Vlaanderen is dat 21 procent.

Hoe de staat van het Nederlands zich ontwikkelt, zal pas in de toekomst duidelijk worden. De enquête wordt met hetzelfde panel iedere twee jaar herhaald.

Vaak gehoord

Deze Engelse woorden horen wij vaak in de Nederlandse spreektaal:

Je moet hem niet zo pushen
Ik probeer een statement te maken
Zij heeft goeie skills
Wie kan mij even een update geven?
Ik ben echt aan het shinen vandaag
So be it
Blow me away!
Even checken wanneer de sale begint
Ik moet even switchen
Designen
Hoe gaat het? Ja, medium (op z’n Engels uitgesproken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Nederlandse taal kan wel tegen ‘Engels’ stootje
Sluiten