Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 17 mei 2017 / 07:09 uur

De formatie is geklapt en dat is helemaal niet erg

De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn stopgezet omdat de partijen het niet met elkaar eens konden worden. Maar is dat wel zo erg?

Parlementair historicus Peter van der Heiden (Radboud Universtiteit) vindt in ieder geval van niet. „Het zou wel heel snel zijn als het nu al klaar zou zijn”, zegt hij. „De vorige keer was het de grote uitzondering dat het in een keer lukte zonder een mislukte formatiepoging.” Ook Gerard Drosterij, politicoloog en verbonden aan Hogeschool Utrecht, vindt het geen grote verrassing: „De ideologische verschillen tussen deze partijen zijn heel groot.”

Dit is waarom het volgens hen niet erg is

Geen uitzondering

Partijen mogen er in Nederland zo lang over bakkeleien als ze zelf willen. Het record staat op 208 dagen, België heeft in 2010 zo’n 541 dagen zonder regering gezeten.

GroenLinks

Dat de onderhandelingen met de vier partijen nu zijn stukgelopen, wil niet zeggen dat het niet meer gaat gebeuren met Rutte, Pechtold, Buma en Klaver: het kan zomaar voorkomen dat GroenLinks opnieuw aanschuift aan de tafel.

Geen haast

De ministers zitten nog op hun post en doen hun werk. Door de onderhandelingen is het kabinet momenteel demissionair. Daardoor worden er geen grote beslissingen genomen. Nieuwe voorstellen doen – en dus investeren en ontwikkelen – staat sowieso op een laag pitje nu. Een voordeel nu is dat er momenteel ook weinig hete hangijzers zijn waarover direct een besluit genomen moet worden. Dat was in 2012 met PvdA en VVD wel anders, toen de crisis op het hoogtepunt was en daar snel een einde aan gemaakt moest worden.

Leven gaat door

Dat er geen regering is, wil niet zeggen dat er geen regels zijn of dat alle huidige plannen overboord gaan. Wij als gewone Nederlanders merken in ons dagelijks leventje weinig van het gekonkel in Den Haag.

Foute beslissingen

Je kunt zeggen wat je wilt, maar als er geen regering is, worden er ook geen verkeerde beslissingen genomen over onderwerpen die je belangrijk vindt. Je zou zelfs nog kunnen zeggen dat het goed is dat er wat rustiger en langer naar onderwerpen wordt gekeken en politici geen last hebben van grote ambitieuze plannen die ze moeten uitvoeren: simpelweg op de winkel passen is ook weleens goed.

Dit is wel vervelend

Het vormen van een nieuw kabinet wordt lastiger nu GroenLinks even buitenspel is gezet: met welke partij moeten ze nu verder? PvdA heeft eerder al gezegd niet in de eerste fase mee te willen praten vanwege het grote zetelverlies, de ChristenUnie is niet groot genoeg en staat lijnrecht tegenover D66 en met de PVV lijkt geen partij te willen samenwerken. D66 heeft hierin een sleutelrol te vervullen: Pechtold moet volgens Drosterij bepalen hoe graag D66 wil regeren. Als de coalitie nog niet gevormd is vóór de zomer, zal er een begroting komen met weinig echt nieuwe plannen. En áls er toch een crisis komt – Noord-Korea besluit raketten af te vuren, de Derde Wereldoorlog breekt uit of er komt een nieuwe vluchtelingenstroom op gang – is het erg lastig besluiten nemen met een kabinet dat in de Tweede Kamer nog niet eens de helft van alle stemmen heeft gekregen.

Voorspelling

Hoelang het nu nog gaat duren, is lastig te voorspellen. Van der Heiden: „Reken er nog maar eens zestig dagen bij, alles moet nu helemaal opnieuw beginnen en het blijft een lastige kwestie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De formatie is geklapt en dat is helemaal niet erg
Sluiten