Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 mei 2017 / 06:25 uur

CIDI: Stilstaan bij vluchtelingen hoeft niet 4 mei

Drieduizend kruisjes op het Rembrandtplein om op 4 mei ook stil te staan bij de afgelopen jaar omgekomen vluchtelingen op weg naar Europa. Dit is een initiatief van predikant Rikko Voorberg, maar het zorgt voor veel weerstand. Na veel woedende reacties op social media heeft nu ook CIDI zich uitgesproken tegen de actie.

Verwatering

„CIDI is van mening dat het herdenken van omgekomen vluchtelingen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherdenking verwatert”, schrijft de instelling op haar website. „Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, maar dat kan beter op een ander moment.”

Volgens CIDI moet de kern van de Dodenherdenking duidelijk blijven. „Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op één grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat: wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.”

Geen contact

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei spreekt zich niet uit tegen de actie, maar benadrukt wel dat het niet bij hun officiële activiteiten hoort. „Er wordt aandacht gevraagd voor een belangrijk internationaal probleem, maar dat is iets anders dan de officiële herdenking die wij organiseren”, meldt woordvoerder Gerben van den Berg tegenover Metro. „Het gaat om een particulier initiatief, waarover geen contact is geweest met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.”

Verder stelt het comité dat er op tal van andere dagen al aandacht wordt besteed aan de vluchtelingenproblematiek. „Zoals op de Dag van de Rechten van de Mens (10 december), Dag van de Vrede (21 september) en de internationale VN dag van de Vluchteling (20 juni)."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CIDI: Stilstaan bij vluchtelingen hoeft niet 4 mei
Sluiten