Alice Boothby
Alice Boothby Nieuws 16 mei 2017

Beruchte kindermoordenaar neemt geheimen mee in graf

Een van de meest beruchte moordenaars uit de Britse geschiedenis is in gevangenschap overleden. Ian Brady (79) vermoordde samen met zijn partner Myra Hindley zeker vijf kinderen in de jaren zestig. De kinderen werden ontvoerd, gemarteld, misbruikt, vermoord en uiteindelijk begraven in een heideachtig natuurgebied vlak bij Manchester, waar het stel de naam ‘Moors Murderers’ (ofwel heidemoordenaars) aan overhield.

In 1966 werd Brady tot levenslang veroordeeld voor de wrede moorden op Edward Evans (17), Lesley Ann Downey (10) en John Kilbride (12). Nadat de zaak in 1985 werd heropend, gaf Brady ook de moorden op Pauline Reade (16) en Keith Bennet (12) toe. Zeker vier van de vijf kinderen zijn ook seksueel misbruikt.

De seriemoordenaar overleed maandagavond in het zwaarbeveiligde psychiatrisch ziekenhuis Asworth, vlak bij Liverpool. Brady was terminaal ziek. In 2002 overleed zijn partner in crime Myra Hindley (rechts op foto) ook in gevangenschap.

Keith Bennet

De lugubere moorden hielden Engeland jarenlang in zijn greep. Met name omdat Brady, ondanks zijn levenslange gevangenisstraf, spaarzaam was met het delen van informatie. Hij tergde de familie van Keith Bennet door ze niet te vertellen waar hij het lichaam van het jongetje gedumpt had. Brady maakte eerder wel bekend waar hij de andere vier kinderen had begraven.

Terry Kilbride, de broer van de vermoordde John Kilbride, smeekte de terminale moordenaar slechts een paar uur voor hij stierf de begraafplaats van Keith Bennet prijs te geven. Brady gaf hier geen gehoor aan.

Proosten op de dood

Terry West, de broer van Lesley Ann Downey, liet aan Daily Mail weten opgelucht te zijn dat Brady dood is. „Ik heb mezelf een goed glas wijn ingeschonken toen ik het nieuws vernam. Ik heb hier zo lang op gewacht. We kunnen het hoofdstuk eindelijk afsluiten.”

Volgens diezelfde krant wilde de seriemoordenaar niet meer leven. Hij zou meermalen een zelfmoordpoging hebben gedaan en riep sinds zijn aanhouding dat hij de doodstraf wenste. Dat ging niet op voor Brady: de doodsstraf werd in 1965 afgeschaft, een jaar voordat hij werd veroordeeld. Brady zou vanaf dat moment alles aan hebben gedaan om zijn sterfproces te versnellen. Zo rookte hij de allerzwaarste shag die voorhanden was. Brady is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van longemfyseem en longkanker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beruchte kindermoordenaar neemt geheimen mee in graf
Sluiten