Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 18 mei 2017 / 08:48 uur

Baasje gevaarlijke hond op verplichte opvoedcursus

Baasjes van gevaarlijke honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen. De maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden.

https://business.facebook.com/Metro/posts/1351150654932840

De staatssecretaris heeft een lijst laten opstellen van 21 hondenrassen die hij onder de hoogrisicohonden schaart, zoals de pitbull en de stafford.

Lijst van risicohonden:

Akita *
American Bulldog
American Pitbull Terriër
American Staffordshire Terrier *
Boerboel
Bull Mastiff *
Bull Terrier *
Cane Corso *
Dogo Argentino *
Dogo Canario *
Staffordshire Bull Terrier *
Rottweiler *
Tosa *
Fila Brasileiro *
Anatolische herder *
Zuid-Russische Owcharka *
Kaukasische Owcharka *
Pitbull achtigen: alle kruisingen met een pitbull, pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully
Bully Kuta
Alano
Bandog

* Van deze honden kun je er eentje met erkende stambomen door de Raad van Beheer hebben, dan is het dus geen hoog risicohond. De andere honden zijn niet erkende rassen en zijn dus altijd hoog risico honden.

Baasjes gevaarlijke honden verplicht op opvoedcursus
Amerikaanse stafford Bron: ANP

Vijf experts selecteerden de agressieve honden op basis van hun gewicht, bouw en gefokte vechteigenschappen. Daarnaast is de manier van bijten belangrijk. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld blijven bijten zonder dat het problemen oplevert voor hun ademhaling. Sommigen bijten zo hard dat hun bek niet is open te krijgen.

Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil Van Dam de fok en de invoer helemaal verbieden. Hij wijst erop dat andere Europese landen Nederland daarin al voorgingen.

Bijtincidenten

Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een meldpunt instellen. Met die gegevens kunnen gemeenten een baasje van een gevaarlijke hond bijvoorbeeld verbieden nog langer zo’n hond te houden. Ook kunnen ze een muilkorf of een hondenlijn voorschrijven. Ze kunnen verder plaatsen aanwijzen waar geen enkele hoogrisicohond mag komen, zoals een speeltuin of kinderboerderij.

Bron: ANP

Van Dam zou ook graag zien dat het makkelijker wordt om iemand te vervolgen die een hond ophitst om iemand aan te vallen. Daarover gaat hij in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie.

Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo’n ras weer van de lijst. De ooit beruchte rottweilers en boxers bijvoorbeeld worden ook niet langer als een gevaar gezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baasje gevaarlijke hond op verplichte opvoedcursus
Sluiten