Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 25 mei 2017 / 07:55 uur

Autoriteiten al vijf keer gewaarschuwd voor Abedi

In de afgelopen vijf jaar zijn de autoriteiten op zijn minst vijf keer gewaarschuwd voor Salman Abedi, de zelfmoordterrorist die maandag een aanslag pleegde tijdens een concert van Ariane Grande in Manchester. Dit meldt The Telegraph.

Zo zouden twee vrienden van Abedi de anti-terrorismelijn hebben gebeld toen ze hem hoorde vertellen dat het „prima was om een zelfmoordterrorist te zijn" en waarschuwde de moskee die Abedi bezocht de politie, omdat Abedi aan het radicaliseren was. Hij ging in discussie met een imam die een anti-extremistische preek hield en werd uit de moskee verbannen. Ook familie van Abedi waarschuwden de Britse politie omdat ze dachten dat hij gevaarlijk zou zijn. Bovendien was bekend dat de vader van Abedi, Ramadan, lid was van een Libische groepering die banden heeft met Al Qaida.

Paspoort afgepakt

Met de informatie werd niets gedaan, hoewel Abedi wel op een ‘watchlist’ stond. Echter werd de terrorist niet nauw in de gaten gehouden. Abedi had de mogelijkheid om regelmatig op en neer te vliegen tussen het Verenigd Koninkrijk en Libië, waar zijn roots liggen. Er wordt gevreesd dat hij daar leerde hoe hij bommen moest maken en vanuit Libië ook naar Syrië is afgereisd.

Hoewel de vader van Abedi de afgelopen dagen in interviews zei ,,in shock te zijn over het nieuws" en „niet te begrijpen hoe hij betrokken kon raken bij een aanslag die tot de dood van kinderen leidde", meldt een vriend van de familie aan The Telegraph dat de ouders van Abedi zo bezorgd om zijn gedrag waren, dat ze hem een tijdje terug sommeerden om het Verenigd Koninkrijk te verlaten om weer bij hen in Libië te komen wonen. Zijn vader zou zelfs zijn paspoort hebben afgepakt, maar die kreeg hij terug van zijn moeder toen hij haar zei een pelgrimstocht naar Saudi Arabië te willen maken. In plaats daarvan reisde Abedi terug naar Engeland. Een paar weken later pleegde hij de aanslag.

Het jongere broertje van Salman, Hisham, werd dinsdag gearresteerd door Libiërs die hem ervan verdenken dat hij van tevoren van de aanslag in Manchester af wist. Ook wordt gedacht dat hij een eigen aanslag in Tripoli aan het voorbereiden was. Ook Hicham zou volgens de Libische autoriteiten in verband worden gebracht met IS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Autoriteiten al vijf keer gewaarschuwd voor Abedi
Sluiten