IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 12 mei 2017 / 08:48 uur

Albert Heijn past vacature aan om discriminatie

Wie bij Albert Heijn de boodschappen doet, heeft ongetwijfeld een keer de posters zien hangen waarop staat dat er gezocht wordt naar personeel. Sommige posters vragen heel expliciet naar scholieren, studenten of 16- en 17-jarigen. Dat is leeftijdsdiscriminatie, vindt het bureau Ieder1Gelijk.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1345961268785112

Nijmegen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft het Gelderse bureau in het gelijk gesteld, meldt De Gelderlander. Er wordt bij vacatures vaak gevraagd om studenten of scholieren, terwijl dat eigenlijk niet mag. De uitspraak wordt over een paar dagen gepubliceerd.

De klacht werd ingediend naar aanleiding van een vacature in Nijmegen, waarbij om een scholier werd gevraagd. In een andere winkel in de stad stond op de poster: „Ben je 16-17 jaar, vraag hier nu een sollicitatieformulier.” Volgens Ieder1Gelijk is dat leeftijdsdiscriminatie.

Vooral scholieren en studenten

Albert Heijn verdedigt zich: volgens de supermarktketen solliciteren voornamelijk scholieren en studenten op de banen. Dat is voor Albert Heijn een goede reden om de vacature zo specifiek op deze doelgroep te richten. Ook laat de keten weten dat iedereen mag solliciteren en er niet wordt gekeken naar de leeftijd als de sollicitatiebrieven worden gelezen.

Volgens het College mag je vacatures voor meer dan twaalf uur per week en waar bepaalde capaciteiten voor nodig zijn, niet alleen op jongeren richten. Albert Heijn neemt de uitspraak serieus en laat weten bereid te zijn om de vacatureteksten aan te passen. Er wordt nu opgenomen dat er geen vooropleidingseisen zijn, de baan gecombineerd kan worden met studie en school en dat het daarom de ideale baan voor studenten en scholieren is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Albert Heijn past vacature aan om discriminatie
Sluiten