Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 23 mei 2017 / 13:07 uur

Politie Manchester: ‘Bij het minste is er nu paniek’

Metro is in Manchester waar een dag na de dodelijke aanslag alleen de gele afzetlinten en hordes cameraploegen in de straten nog op het drama waarbij 22 mensen omkwamen wijzen. Toch is de sfeer gespannen.

„Manchester is bigger than this. Manchester, we are all better than this.” Het is een van de eerste teksten geschreven in het condoleanceregister in de St. Ann’s Cathedral, een paar honderd meter van de Manchester Arena waar maandagavond na een concert van Ariana Grande een aanslag plaatsvond en waarbij 22 voornamelijk jonge mensen om het leven kwamen.

Voor de deur van de kerk ligt een half etmaal later slechts een tiental bosjes bloemen. Een man in een zwart shirt legt een bos neer en staat even stil. ,,Of ik bij het concert was? Nee, dat niet, maar ik wil hiermee mijn medeleven betuigen.” Na hem leggen ook twee politieagentes bloemen neer. ,,We hebben deze plek geïmproviseerd zodat mensen ergens hun steun kunnen betuigen.”, vertelt een medewerker van de kerk.

Los van deze kleine gedenkplaats, is in de straten van de Britse stad is zo’n twaalf uur na de aanslag vrijwel niks meer te merken van de paniek die er moet hebben geheerst toen tienduizenden concertbezoekers zo snel mogelijk de hal wilden verlaten. Het zonnetje schijnt, mensen lopen van en naar hun werk en de winkels zijn gewoon open. Toch is het er niet zoals anders: een groot deel van de straten zijn afgezet met geel politielint en die blokkades worden bevolkt door tientallen cameraploegen vanuit heel Europa.

Heel even is er zelfs opnieuw paniek als het nabijgelegen Arndale shoppingcentre ontruimd wordt. Deuren worden afgezet en iedereen moet naar buiten. Wat is er aan de hand? ,,De sfeer is heel erg geladen”, zegt een politieman die voor de deur staat. ,,De minste of geringste ongeregeldheid zorgt nu voor paniek.” Niet veel later wordt duidelijk dat er een man is gearresteerd maar dat hij niets te maken heeft met de aanslag van maandag. Het winkelcentrum gaat direct weer open. Maar terug tot de orde van de dag, dat gaan ze voorlopig niet in Manchester.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie Manchester: ‘Bij het minste is er nu paniek’
Sluiten