Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 mei 2017 / 12:10 uur

100 dagen gedaan, maar mei wordt cruciaal voor Trump

Zelf noemde Donald Trump de eerste honderd dagen van zijn presidentschap „zowat de succesvolste uit de Amerikaanse geschiedenis.” Maar er was de voorbije dagen veel kritiek op het Witte Huis en de echte sceptici zijn allang blij dat de wereld nog niet is vergaan.

De honderddagengrens is sinds president Franklin Roosevelt (van 1933 tot 1945) een duidelijk merkpunt voor een eerste evaluatie van de nieuwe president. Het is ook de trend geworden om tijdens je inauguratie een plan te presenteren voor je eerste honderd dagen in the Oval Office.

Toen hij op 20 januari 2017 officieel het stokje overnam van Barack Obama presenteerde hij 100 Days of Historic Accomplishments. Daarin stonden liefst 28 doelen die hij in zijn eerste century aan dagen zou halen.

Geslaagd en gezakt

In een aantal is hij glansrijk geslaagd, zoals het terugtrekken van de Verenigde Staten uit Trans-Pacifisch Partnerschap en het aanstellen van een rechter voor het Hooggerechtshof. Maar het overgrote deel van de plannen is nog niet doorgevoerd. Zo staat ondanks verwoede pogingen Obamacare nog altijd als een huis overeind, terwijl de muur op de grens met Mexico er vooralsnog niet lijkt te komen.

Hoewel de eerste honderd dagen dus zowel als historisch en extreem succesvol waren – of hadden moeten zijn – zal de maand mei Trump als president pas echt gaan definiëren. Dan zal immers blijken hoe nadrukkelijk Amerika op de eerste plaats zal komen te staan. Make America Great Again was immers de slogan tijdens zijn campagne, waarin hij ook regelmatig herhaalde dat „it is going te be America first.”

De NAVO-norm

Hoewel Trump al sprak met bijvoorbeeld de Chinese president Xi Jinping en Duitse bondskanselier Angela Merkel, gaat het nu pas echt duidelijk worden hoe zijn buitenlandbeleid eruit komt te zien. Op 25 mei zal hij zijn eerste politieke optreden in Europa hebben als hij voor de NAVO-top naar Brussel afreist.

Zijn mening over de NAVO lijkt minder kritisch dan voorheen. In januari sprak hij nog zijn twijfel uit over het lidmaatschap van de VS, aangezien veel landen niet voldoen aan het betalen van de NAVO-norm. Die schrijft namelijk voor dat de landen minimaal 2 procent van bruto binnenlands product in defensie steken, iets waar Nederland en veel andere Europese landen bij lange na niet aan toekomen. Toch loofde hij het bondgenootschap onlangs. „De NAVO is niet meer achterhaald. Het is een bolwerk voor vrede en veiligheid.” Toch wil hij nog altijd dat de Europese landen voldoen aan de norm.

Het klimaatverdrag van Parijs

Maar naast zijn verschijning op de NAVO-top wacht er nog een actie waar veel mensen vol verwachting – en sommigen vol vrees – naar uitkijken. In de komende weken zal Trump gaan bepalen of hij al dan niet een streep zet door het klimaatverdrag van Parijs. Maandag (vandaag) is er een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Witte Huis, de Nationale Veiligheidsdienst en het Amerikaanse departement van Justitie, waarin overlegd wordt over het verdrag.

Verder wordt hij later ook nog verwacht in Italië, waar een meeting met de G7 op het programma staat. Daar zal hij vermoedelijk kenbaar maken hoe de beslissing over het klimaatverdrag is uitgevallen. Verder worden er onderwerpen als de mondiale economie en de veiligheid van de burgers besproken.

Noord-Korea

Een van de internationale onderwerpen waar Trump zich in zijn eerste dagen al nadrukkelijk mee heeft bemoeid, is de situatie rondom Noord-Korea. Buiten dat hij oorlogsschepen richting de kust van het Aziatische land stuurde, voerde hij al veelvuldig druk uit op China om hun bondgenoot verder onder druk te zetten. Hij noemde de meest recente raketproeven van Noord-Korea dan ook een provocatie richting China.

Hoewel Trump de problemen graag wil oplossen met woorden, sluit hij een escalatie niet uit. „Er is een kans dat dit uitdraait op een levensgroot conflict met Noord-Korea. Absoluut. Wij willen de zaak graag diplomatiek oplossen, maar dat wordt heel moeilijk”, vertelde hij onlangs tegen Reuters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
100 dagen gedaan, maar mei wordt cruciaal voor Trump
Sluiten