Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo brengt Donald Trump zijn weekenden door

Terwijl de rest van de wereld zich zorgen maakte over een mogelijke oorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, bracht Donald Trump zijn weekend door in het zonnetje bij zijn luxe buitenverblijf Mar-a-Lago. In de avond ontving hij gasten, en in de ochtenden wandelde hij over zijn privé-golfbaan.

Dat meldt de Washington Post. En het is niet de eerste keer dat Trump het weekend doorbrengt in zijn verblijf in Florida: inmiddels is hij dertien weken president, en in zeven daarvan was hij op zijn eigen golfbaan te vinden.

Zuidelijke Witte Huis

Mar-a-Lago was vroeger het winterverblijf van de Amerikaanse president. Maar omdat geen enkele president er gebruik van maakte, werd het in de jaren 80 verkocht aan Donald Trump. Hij richtte het optrekje opnieuw in, met onder meer een enorme balzaal waar voor meer dan zes miljoen euro aan bladgoud in is verwerkt. „Er is, kortom, overal waar je kijkt goud”, zo omschrijft lifestylemagazine Town and Country Mar-a-Lago.

Mar-a-Lago. Foto: AFP

Inmiddels is Trump er zo vaak te vinden dat het in zijn regering ook wel het ‘Zuidelijke Witte Huis’ wordt genoemd. De kosten van de tripjes van Washington naar Florida worden door de belastingbetaler opgehoest – uit berekeningen van CNN zou dat inmiddels meer dan 21 miljoen dollar hebben gekost. De nieuwe president ligt op koers om in één jaar evenveel uit te geven aan reizen als Barack Obama in acht jaar.

Wel golfen, niet zwemmen

In zijn buitenverblijf komt Trump tot rust van alle hectiek in zijn dagelijkse leven – eerst als zakenman, nu als president. Hij staat vooral veel op de golfbaan, stelt zijn voormalige butler tegen New York Times. Hoewel Florida prachtige stranden heeft, is hij daar nauwelijks te vinden – Trump houdt niet van zwemmen.

Wel is hij regelmatig tussen andere gasten te vinden – want Mar-a-Lago is niet alleen voor Trump. Hij heeft een privédeel, maar de rest wordt verhuurd aan andere gasten. Dat levert soms bijzondere situaties op, want Trump ontvangt er ook buitenlandse gasten. Zo logeerde vorige week de Chinese president Xi op Mar-a-Lago. En eerder was ook de Japanse premier Abe op bezoek.

Topoverleg tussen gasten

Met die gasten eet hij gewoon op het terras, waar ook de rest van de bezoekers dineren. Toen Abe in februari op bezoek was, kreeg Trump tijdens het diner te horen dat Noord-Korea een raket had gelanceerd. Tussen de andere etende gasten begonnen Abe én Trump met hun adviseurs te overleggen wat te doen. Berichten verschenen daarover op Facebook.

Afgelopen weekend liet hij de ontwikkelingen rond Noord-Korea over aan zijn minister van Defensie, James Mattis, meldt Washington Post. „De president wist van de mislukte lanceerpoging van een raket”, meldt Mattis in een e-mail. „De president wil verder niet reageren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo brengt Donald Trump zijn weekenden door
Sluiten