Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 6 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Wordt Gibraltar ‘t nieuwe Falkland?

De gemoederen om Gibraltar laaien opnieuw op. Wat is er aan de hand?
Spanje aast al eeuwen op zeggenschap over Gibraltar, een overzees gebied van Groot-Brittannië. Door de Brexit is het schiereiland met de beroemde rots en de apen, dat grenst aan het zuiden van Spanje, opnieuw inzet van een Spaans-Engelse twist.

Hoe lang hoort Gibraltar al bij Engeland?
Sinds 1704. Een Nederlands-Britse vloot veroverde de berg toen op de Spanjaarden. In 1713 werd bij de ‘Vrede van Utrecht’ vastgelegd dat het het gebied ‘voor eeuwig’ Brits zou blijven. Spanje is het daar al eeuwen niet mee eens. Madrid vindt dat Gibraltar geografisch gezien bij hen hoort. Londen vindt dat een ‘kulargument’. Waarom hoort Gibraltar bij Spanje en Andorra niet? Of Portugal? En wat te denken van de twee Spaanse enclaves in Marokko?

Hoezo komt het dat de verhoudingen door de Brexit opnieuw op scherp staan?
In de Brits-Europese akkoorden staat dat Spanje als eerste mag bepalen wat er met Gibraltar gaat gebeuren. Groot-Brittannië is daarover ‘not amused’.

Wordt Gibraltar het nieuwe Falkland?
„De huidige premier Theresa May zal ongetwijfeld net zo onverzettelijk zijn in de verdediging van de Britse mediterrane belangen als haar voorgangster Thatcher”, antwoordde conservatief partijleider Michael Howard toen hem werd gevraagd naar de situatie. „Toen werd een ander Brits overzees gebiedsdeel bedreigd ‘door een ander Spaanstalig land’.” Hij doelde daarmee op de Falklandoorlog van 35 jaar geleden tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Die oorlog duurde een krappe elf weken en kostte aan 649 Argentijnen en 258 Britten het leven. De Falklandeilanden worden nog steeds bestuurd door Groot-Brittannië, maar Argentinië eist nog altijd de eilanden op. Of de Britten daadwerkelijk willen vechten om Gibraltar is afwachten. Spanje is een bondgenoot in de NAVO en de Brexitonderhandelingen zijn complex. Het kan zijn dat Gibraltar door de Britten als troef wordt gebruikt in de onderhandelingen.

Wat willen de inwoners van Gibraltar eigenlijk?
De meerderheid wil bij Groot-Brittannië blijven. Het leven in Gibraltar is goedkoper en veiliger dan in het nabijgelegen Costa del Sol vinden de Gibraltarezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wordt Gibraltar ‘t nieuwe Falkland?
Sluiten