Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 apr 2017 / 15:07 uur

Welkom reuzenpanda’s!

Er is een ware pandahype ontstaan rondom de komst van de twee reuzenpanda’s Wu Wen (‘mooie, krachtige wolk’) en Xing Ya (‘elegante ster’). Woensdagavond is het zover. Na een traditioneel afscheid in China en een bamboerijke vlucht naar Nederland, staan ze woensdag voor de neus van de voltallige Nederlandse pers.

Het ontbreekt de panda’s aan niets. Niet voordat ze hier kwamen, niet tijdens de vlucht en zeker niet in Ouwehands Dierenpark Rhenen waar ze een speciaal voor hen gebouwd megagroot verblijf genaamd Pandasia mogen betrekken. Een miljoen euro per jaar kost ‘de huur’ van de reuzenpanda’s de dierentuin. Geen wonder dus dat er zoveel bombarie rond de komst van het tweetal wordt gemaakt om ze onder de (internationale) aandacht te brengen.

Het Pandajournaal

Voor de kleintjes, maar eigenlijk ook voor de volwassenen, zendt Zapp vijf keer Het Pandajournaal uit. Presentator Buddy Vedder neemt ons hierin mee in de wondere wereld van de reuzenpanda die sinds vorig jaar van de lijst ‘ernstig bedreigde diersoorten’ is gehaald. Was het dier niet zo beschermd geweest en hadden we de evolutie haar natuurlijke gang laten gaan, dan had het dier waarschijnlijk niet meer op deze aarde rondgelopen volgens meerdere biologen. Reden: het vrouwtje is maar drie dagen per jaar vruchtbaar, het mannetje kampt met een laag libido en ze eten enkel bamboe waarvan ze tientallen kilo’s per dag naar binnen moeten werken om aan hun energiebehoefte te voldoen. Tijd voor iets anders hebben ze dus niet.

Maar wat geeft dat: ze zien er knuffelbaar en schattig uit. Dus komt ook André van Duin speciaal voor Wu Wen en Xing Ya terug op televisie met Animal Crackers, oftewel Panda Crackers, als onderdeel van Het Pandajournaal. Hierin is te zien hoe de andere dieren in het dierenpark, zoals de gorilla’s, papegaaien en zeehonden, zich voorbereiden op de komst van de twee panda’s.

En dat is nog niet alles. In de gemeente Rhenen gaat de pandagekte nog verder. Bij de plaatselijke Gall&Gall is de speciale likeur Panda Slokje te koop en de lokale ijssalon heeft de smaken Xing Ya en Wu Wen aan het assortiment toegevoegd. En zoals het een goede patisserie betaamt, blijft ook deze niet achter: van de Panda Taart tot de Panda Lekkernij.

Strenge keuring

Dat het de reuzenpanda’s tijdens hun verblijf in Nederland – ze mogen maximaal 15 jaar blijven, maar kunnen tussentijds ook door China teruggehaald worden – aan niets ontbreekt, hebben de Chinezen streng gecontroleerd. Zo brachten afgevaardigden een bezoekje aan bamboekweker de Kleine Heitrak in Asten om de kwaliteit van het voedsel te keuren. Het werd goed bevonden en binnenkort eten ze 500 kilo van het Astense voedsel per week. Eerst peuzelen ze de 500 kilo bamboe die met hen is meegereisd op om hun darmen niet te veel van streek te maken.

Ook het verblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark met een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje en voor het vrouwtje is uitvoerig gekeurd. Gelukkig werd ook dit bouwwerk, dat 7 miljoen euro heeft gekost, goedgekeurd.

Langverwachte aankomst

Naar verwachting landen de reuzenpanda’s, na 16 jaar pandapolitiek bedrijven, om 19.07 uur op Schiphol vanuit Chengdu. Na aankomst gaan de dieren eerst naar het KLM Dierenhotel. Hier worden zij ingeklaard en krijgen ze een gezondheidscheck. Vervolgens ontmoeten ze de pers en Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders voor de eerste kiekjes.

Het duurt ongeveer twee weken voordat ze hun jetlag te boven zijn en aan hun nieuwe onderkomen gewend zijn. Wanneer het publiek de zwart-witte (knuffel)beren in levenden lijve mag bekijken, is nog niet bekend. De dieren verblijven eerst enige tijd in quarantaine voordat ze de Nederlandse buitenlucht mogen opsnuiven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welkom reuzenpanda’s!
Sluiten