D. van Aken
D. van Aken Nieuws 26 apr 2017 / 10:47 uur

We willen minimaal 10 dagen vaderschapsverlof

Vaders in Europa moeten minimaal tien dagen verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie, maar dat vinden ook heel veel Nederlanders.

Band opbouwen

Na aanleiding van het voorstel van de EU vroeg Metro aan lezers hoeveel vaderschapsverlof we in Nederland moeten hebben. Meer dan 1000 mensen brachten hun stem uit. Een kwart van de stemmers vindt dat kersverse papa’s tien dagen vrij moeten krijgen.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1332204603494112

Lezers vinden het belangrijk dat de vader aanwezig is bij de eerste weken van de baby om zo een band op te bouwen met het kind. Maar ook de periode rond de zwangerschap met weinig slaap en meer verantwoordelijkheden zou zwaar zijn voor veel vaders. Zeker als er nog meer kinderen zijn in het gezin.

Finland

Dat de gemiddelde Nederlander meer dagen wil, komt vermoedelijk door de lage positie die Nederland inneemt op de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten. Nederland bungelt met ‘slechts’ twee dagen betaald verlof vrijwel onderaan in Europa.

Er wordt dan ook jaloers gekeken naar Finland. Daar krijgen vaders meer dan twintig dagen vaderschapsverlof. Meer dan een kwart van de Metro-lezers vindt tien dagen dan ook niet genoeg en zou het liever geregeld hebben zoals de Finnen. Slechts 5 procent van de stemmers vindt dat vaderschapsverlof helemaal afgeschaft moet worden.

Een voorstel om het verlof uit te breiden tot vijf dagen vanaf 2019, werd onlangs door de Tweede Kamer op een lijst van omstreden onderwerpen gezet. Onder meer de VVD pleitte voor uitstel, verwijzend naar de financiële gevolgen. Ongeveer 13 procent van de Metro-lezers vindt dat dit voorstel door moet gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We willen minimaal 10 dagen vaderschapsverlof
Sluiten