Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 18 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom ook de Britten naar de stembus gaan

Ook Groot-Brittannië gaat dit jaar weer naar de stembus. Premier Theresa May kondigde dinsdag vervroegde verkiezingen aan. Opvallend, want de Britten hebben net de Brexit in werking gezet. Hoe zit dat precies?

Juist de Brexit is de reden dat May nieuwe verkiezingen wil. Die moeten op 8 juni gehouden worden. Want May wordt van alle kanten tegengewerkt in haar plannen om uit de EU te stappen. De Schotse nationalisten willen bijvoorbeeld een nieuw referendum over onafhankelijkheid. En de Labour-partij dreigt tegen het eindakkoord van de Brexit te stemmen.

Grote rivaal wegvagen

May hoopt met nieuwe verkiezingen haar tegenstanders de wind uit de zeilen te kunnen nemen. Als ze een grote overwinning boekt, zullen hun monden voorlopig gesnoerd zijn. Op die manier kan ze met een gerust hart beginnen aan de Brexit-onderhandelingen.

Labour-leider Jeremy Corbyn ligt onder vuur. Foto: AFP

Daarnaast is dit voor de Tories – waar May de leider van is – het ideale moment om verkiezingen uit te schrijven. De Labour-partij, de grote rivaal, kampt met intern geruzie over leider Jeremy Corbyn. De Tories staan dan ook twintig procentpunten voor in de peilingen. Premier May hoopt kortom Labour in de verkiezingen weg te vagen.

Stemmen over Brexit?

Toch zijn de nieuwe verkiezingen een kleine gok voor May. Haar tegenstanders zullen proberen om de verkiezingen over de Brexit te laten gaan; vorig jaar stemde namelijk maar een krappe meerderheid voor het verlaten van de EU. De leider van de Liberal Democrats zet daar al vol op in. „Als je een desastreuze Brexit wil voorkomen, dan is dit je kans”, stelt hij. Ook de Schotse nationalisten zullen daar waarschijnlijk op inzetten.

Maar Labour is niet per se tegen een Brexit. Corbyn rept in een reactie dan ook met geen woord over de Brexit, maar heeft het voornamelijk over koopkracht en de gezondheidszorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom ook de Britten naar de stembus gaan
Sluiten