Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 30 apr 2017 / 14:30 uur

Vluchtelingen herdenken op 4 mei leidt tot weerstand

Voordat we op 5 mei onze vrijheid vieren, zijn we de avond ervoor twee minuten stil. Niet alleen voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar voor alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken hiervan. Op het Rembrandtplein worden dit jaar voor het eerst op 4 mei vluchtelingen herdacht. Dit bericht kan rekenen op veel negatieve reacties.

Deze dodenherdenking moet ook over de overleden vluchtelingen gaan. Zet jij ook een kruisje neer op het Rembrandtplein? Meld je aan op https://www.facebook.com/events/634602790082316/

Gepostet von Whocares am Mittwoch, 26. April 2017

Al jarenlang ontstaan er rond 4 en 5 mei in de Nederlandse samenleving discussies over wie we herdenken op 4 mei en voor wie de herdenking bedoeld is. Van origine is de nationale herdenking opgezet voor Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds begin jaren ’60 wordt de herdenking ruimer ingestoken. Te ruim volgens sommigen, die vinden dat de slachtoffers van de Holocaust meer aandacht moeten krijgen. Nog niet ruim genoeg, sprak bijvoorbeeld Christa Noëlla zich vorig jaar uit met hashtag #Geen4meivoormij. Ze hekelt de „eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan niet-witte geschiedenis."

Rembrandtplein

Op het Rembrandtplein prijken op 4 mei aanstaande 3000 witte kruizen in het gras. Deze staan voor 3000 gebeurtenissen waarbij vluchtelingen overleden tijdens hun poging om het ‘veilige’ Europa te bereiken. Om 20.00 uur zal op het Amsterdamse plein net als op de Dam en op andere plekken in Nederland twee minuten stilte worden gehouden voor deze slachtoffers.

Natuurlijk krijgen de initiatiefnemers van genoeg mensen bijval, maar de reacties op social media wijzen tegelijkertijd op heel veel weerstand. Van opmerkingen als ‘geef deze groep mensen hun eigen gedenkdag’ tot ‘belachelijk voorstel’ en de oproep om ‘deze aanslag op 4 mei te verijdelen’. Het komt voor de organisatie van de herdenking waarschijnlijk niet als een verrassing.

„Werkelijk herdenken betekent dat je voluit het verleden herkent en besluit in het heden iets dergelijks nooit meer te laten gebeuren. De Holocaust is onvergelijkbaar, maar angst en uitsluiting is van alle tijden”, aldus Rikko Voorberg, die met We Gaan Ze Halen behoort tot de initiatiefnemers.

Hij wil 4 mei als de gedenkdag zoals we hem nu kennen niet ‘kapen’, benadrukt hij, maar hij is wel van mening dat we niet voor niets de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog herdenken en roept burgers op om alert te zijn. „Of dat nu gaat over vluchtelingen, de islam of de omgang met ‘boze of burgers.’”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen herdenken op 4 mei leidt tot weerstand
Sluiten