Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 apr 2017 / 06:30 uur

Vloggers en rappers gezocht voor in de trein

Nederland telt maar liefst 6 miljoen amateurkunstenaars. Waar ze zijn? Nou, op 1 juni is een deel hiervan te zien in de trein. Iktoon en NS zoeken creatievelingen die hun kunsten willen vertonen in zes treinen. Van vloggers tot schilders en van singer-songwriters tot rappers.

De amateurkunstenaars in de trein op 1 juni zijn de aftrap van de tweede iktoon-maand waarin kunstenaars een podium krijgen om zich te laten zien aan de buitenwereld. Want vaak kennen we ze alleen als onze caissière, docent of buurvrouw en niet als de toneelspeler, pianist of vlogger die ze in hun vrije tijd zijn.

Ook Naomi en Francisca tonen in juni hun moves. Foto: iktoon
Ook Naomi en Francisca tonen in juni hun moves. Foto: iktoon

„En dat is jammer. Daarom is het idee ontstaan om aan hen een maand lang een platform te geven en de mogelijkheid om zichzelf te tonen”, zegt een woordvoerder van iktoon. „Heel Nederland is deze maand het podium van alle amateurkunstenaars.”

De zes treinen met aan boord ieder tien kunstenaars rijden vanuit Utrecht Centraal dan ook naar alle windstreken. De treinen rijden in de reguliere dienstregeling. „Na een kort optreden op Utrecht Centraal begeven de amateurkunstenaars zich door de coupés. Samen met een buddy die ervoor zorgt dat de reizigers niet gestoord worden. Zij vragen of de mensen een klein privéoptreden willen.”

Van advocaat tot caissière

Harde muziek is dan ook niet toegestaan, maar met wat creativiteit is veel op te lossen. Zoals met koptelefoons. In totaal vinden er zestig optredens in zes treinen plaats. „We hebben voor de trein gekozen, omdat de doelgroep waarin amateurkunstenaars zich bevinden heel breed is. En waar kun je een bredere doelgroep bereiken dan in de trein? Iedereen gebruikt het openbaar vervoer. Van de advocaat tot de caissière.”

Kunstenaars, individueel of in kleine groepjes, kunnen zich aanmelden om mee te reizen in een van de treinen. Tijdens de iktoon-maand is er op meer dan duizend locaties in meer dan tweehonderd gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Vloggers en rappers gezocht voor in de trein
Sluiten