Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 12 apr 2017 / 15:04 uur

Vijf tips om goedkoop je vakantie te boeken

Het is weer tijd om na te denken over de zomervakantie. Wie verzekerd wil zijn van de beste plek, moet zijn trip snel vastleggen. Met deze tips bespaar je simpel geld tijdens het boeken.

1) Ga buiten de gebaande paden

Vergeet de Côte d’Azur en de Costa del Sol. In Bulgarije heb je ook mooi weer en heerlijke stranden, alleen is dit land een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Wie buiten de gebaande paden durft te reizen, bijvoorbeeld in Oost-Europa, betaalt al snel een stuk minder. Je hoeft overigens niet de grens over te gaan voor leuke alternatieven. Zeeland en de Waddeneilanden kennen bijvoorbeeld ook mooie rustige plekjes. En een vakantie in eigen land scheelt flink in de reiskosten.

2) Boek op het juiste moment

Wie ver vooruit boekt, krijgt vaak vroegboekkorting. Het is meestal slimmer om vroeg te boeken dan te wachten op de last minutes. Soms gaan de prijzen op het laatste moment nog omlaag, maar soms stijgt de prijs vlak voor vertrek juist tientallen of zelfs honderden euro’s.

Volgens de Consumentenbond kun je het best op dinsdag je vliegticket reserveren. In het weekend boeken de meeste mensen, waardoor de prijzen voor zonbestemmingen omhooggaan. Vergelijkingssite www.skyscanner.nl toont goedkopere alternatieven op andere dagen. Ook handig om te onthouden: Voor vliegtickets naar bestemmingen die ook zakelijke reizigers trekken is de maandagochtend populair, en dus duurder.

Er doen verhalen de ronde dat luchtvaartmaatschappijen het klikgedrag van klanten stiekem registreren. Wie vaak op dezelfde bestemming zoekt, zou een hogere prijs voor een ticket betalen. Onderzoekers van de Universiteit Twente namen de proef op de som, maar vonden hiervoor geen bewijs.

Lees ook: Vier keer sportief op Tenerife

3) Vermijd het hoogseizoen

Wacht niet tot al je collega’s hun vakantie al hebben vastgelegd, zodat er voor jou weinig te kiezen overblijft. Hoe flexibeler je bent, des te goedkoper je vakantie. Flexibele prijzen zijn bij vliegtickets heel gebruikelijk. Maar ook bij hotelkamers en pakketreizen verdwijnen de vaste prijzen. De kosten zijn afgestemd op de vraag en kunnen van dag tot dag verschillen. Een bekend voorbeeld is dat reizen een stuk goedkoper is buiten schoolvakanties. Vermijd het hoogseizoen dus, als het kan. Maar ook tijdens feestdagen of festivals kunnen prijzen flink oplopen.

4) Kies voor ander vervoer

Boek je je hotel of appartement los, dan kun je meestal kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Zeker als je binnen Europa reist. De kosten kunnen flink variëren. Ga je met hele gezin, dan is de auto relatief voordelig. Maar reis je alleen of met zijn tweeën, dan is het vliegtuig vaak een goedkoper alternatief. Tenminste, als je kiest voor een prijsvechter, en je níet al te veel bagage wil meenemen – daarvoor betaal je in het vliegtuig vaak fors extra. Kijk ook eens of je bestemming goed per trein of bus bereikbaar is. Zeker dat laatste kan opvallend goedkoop zijn. Op www.eurolines.nl staan tal van goedkope busreizen naar bestemmingen door heel Europa. Het goedkoopste vervoersmiddel is de fiets. Zorg wel dat je goed materiaal bezit en je conditioneel voorbereid bent op een fietsvakantie.

5) Skip eventueel je annuleringsverzekering

Aan het einde van het boekingsproces kun je vaak een annuleringsverzekering afsluiten. Doe dit niet klakkeloos, maar bedenk of je die verzekering wel echt nodig hebt. Het is niet logisch om een annuleringsverzekering af te sluiten voor een weekendtripje. Een verzekering kost geld, terwijl je deze kosten waarschijnlijk zelf wel kunt dragen. Heb je voor duizenden euro’s een vakantie geboekt, dan liggen de zaken anders. Al is de verzekering dan ook duurder. Een

Websites voor avontuurlijke reizigers:

– Sla je slag op een reisveilingsite als www.vakantieveilingen.nl
– Laat je verrassen door www.verrassingstickets.nl
– Ga couchsurfen via www.couchsurfing.org
– Boek een hostel op www.hostelworld.com
– Zoek een huis om op de passen op www.holidaylink.com

Vraag

Hoe bespaar jij op je vakantie? Deel jouw tips op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf tips om goedkoop je vakantie te boeken
Sluiten