Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 28 apr 2017 / 13:25 uur

Trump: presidentschap is moeilijker dan gedacht

De wittebroodsweken van Donald Trump zitten erop: zaterdag zijn de eerste honderd dagen als president van de Verenigde Staten voorbij. In een interview met Reuters kijkt Trump terug op deze tijd, en concludeert hij dat president zijn eigenlijk best lastig is.

Voordat Trump zijn intrede deed in het Witte Huis, was hij een succesvol vastgoedmagnaat en realityster. „Ik hield van mijn vroegere leven”, aldus Trump tegen Reuters. „Het presidentschap is meer werk dan ik eerder deed. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn.”

Geen privacy

Ondanks dat Trump er wel aan is gewend om in de spotlights te staan, geeft hij aan verbaasd te zijn over het gebrek aan privacy als president. Hij moet eveneens wennen aan de 24/7 bescherming door de geheime dienst. „Je zit in je eigen, kleine cocon, omdat je zoveel bescherming hebt dat je eigenlijk nergens heen kunt gaan.” Bovendien mist de president de mogelijkheid om zelf achter het stuur te zitten. „Ik houd ervan om te rijden, maar dat kan nu niet meer.”

‘We zien wel wat er gebeurt’

De honderdste dag van Trumps presidentschap valt samen met de deadline voor zijn nieuwe begroting. Als de begroting niet door het Congres komt, zal er een ‘shutdown’ plaatsvinden, wat betekent dat de overheid enkel geld mag uitgeven aan noodzakelijke zaken.

Trump lijkt zich vooralsnog niet zoveel zorgen te maken over de onderhandelingen: „We zien wel wat er gebeurt. Als er een shutdown komt, dan is dat zo”, vertelde Trump tijdens het interview. Wel voegde hij toe dat het ‘een negatief iets’ zou zijn, maar dat de regering voorbereid is mocht er een shutdown plaatsvinden. Hij weet in dat geval ook al een schuldige aan te wijzen: de Democraten.

Correspondents’ Diner

In het interview werd eveneens gesproken over het Correspondents’ Diner dat op zaterdag plaatsvindt. Dit is een jaarlijks evenement waarbij de Amerikaanse president zichzelf gewoonlijk op de hak neemt, net als medepolitici en de media. Trump liet echter al in februari weten niet aanwezig te zijn, omdat hij het niet eens is met de manier waarop de media hem hebben behandeld.

Het is voor het eerst in 36 jaar dat een president niet present is, de vorige keer was in 1981 toen Ronald Reagan herstellende was van een aanslag. Dat weerhield hem er trouwens niet van om via de telefoon grapjes te maken, naar verluidt zelfs over de aanslag: „Als ik je één advies mag geven, zou het zijn dat wanneer iemand je vertelt om snel in te auto te stappen, je dat ook doet.”

Naar eigen zeggen zal Trump tijdens de volgende editie wel aanschuiven: „Ik ben er volgend jaar zeker bij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: presidentschap is moeilijker dan gedacht
Sluiten