Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 4 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Stage lopen bij Trump: hard werken, slecht betaald

De Amerikaanse president Donald Trump is op zoek naar stagiairs. Dat betekent: heel hard werken – het is immers altijd druk op het Witte Huis. En voor de stagevergoeding hoef je het niet te doen.

Wie zoekt Trump?

Donald Trump is natuurlijk niet de eerste president die stagiaires zoekt; elke Amerikaanse president neemt studenten aan om ervaring op te laten doen. Voorgaande presidenten trokken vooral veel stagiairs die bij de overheid wilden werken.

Maar Trump is van oorsprong een zakenman, die precies weet hoe hij de media moet bespelen. Daarom zijn er veel meer studenten uit de economische hoek of uit de media, meldt het Amerikaanse blog Politico. „Ik denk dat ik met mijn business-achtergrond meer kans maak op een stage bij de regering van Trump”, vertelt een van de kandidaten.

Waarom willen ze stage op het Witte Huis lopen?

De redenen lopen uiteen. Veel van de studenten die Politico sprak, zijn fan van Trump, en dan vooral hoe hij omgaat met de media. „Hij weet precies hoe hij journalisten moet bespelen, en hij krijgt daardoor gratis aandacht”, stelt een van de studenten. Ze kijkt ook goed naar Trumps tweets: „Ik vind het geweldig om mijn stem te laten horen op Twitter. Alles wat ik in het echte leven niet zou zeggen, zet ik gewoon op Twitter.”

Een ander heeft de Twitter-gewoontes van Trump al overgenomen, en hoopt daarmee extra kans te maken. „Ik ben een half jaar geleden begonnen met mijn Twitter-account, en ik heb inmiddels al ruim 12.000 volgers.”

Maar er zijn ook stagiairs die hele andere plannen hebben: één van hen is vastbesloten om de journalistiek in te gaan, en ziet de stage als mooi moment om contacten op te doen in het persteam van Trump.

Een stage bij Trump lijkt de ideale voorbereiding op wat voor carrière dan ook: „Niks wordt zo extreem als het Witte Huis onder Donald Trump.”

Hoe word je aangenomen?

Voordat je op gesprek mag, moeten studenten natuurlijk een sollicitatiebrief en CV sturen. Maar dat is niet het enige: ook wordt verwacht dat ze een essay schrijven over een beleidsonderwerp, en krijgen ze meerdere sollicitatiegesprekken.

Daarna worden ze doorgelicht om te kijken of het niet om gevaarlijke personen gaat. Ze moeten onder meer aangeven welke buitenlandse personen ze kennen, en hun urine wordt getest op drugsgebruik.

Wat krijgen ze betaald?

Voor de stagevergoeding zullen deze studenten het niet doen, want ze krijgen namelijk helemaal niks betaald. Officieel worden de studenten namelijk niet aangenomen als stagiair, maar als vrijwilliger. Dat is overigens niet alleen onder Trump zo; ook andere presidenten betaalden hun stagiairs niet.

Eerder beklaagden stagiairs zich al dat ze zich flink in de schulden hebben gestoken om stage te kunnen lopen op het Witte Huis: verhuizen naar Washington, vervoerskosten, et cetera – de kosten lopen vaak in de duizenden dollars.

Wat moeten ze doen?

Maar, zo stellen de stagiairs, de ervaring is het allemaal waard. De stagiairs worden op allerlei departementen ingepast, vaak waar er te weinig handjes zijn. Ze worden bijvoorbeeld betrokken bij het organiseren van grote evenementen, of volgen het nieuws voor de adviseurs van de president.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stage lopen bij Trump: hard werken, slecht betaald
Sluiten