Metro
Metro Nieuws 12 apr 2017 / 12:08 uur

‘Scholen passen paasfeest aan voor moslimkinderen’

Het christelijke karakter van paasvieringen wordt afgezwakt op sommige protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag. De scholen doen dat om ouders van islamitische leerlingen tegemoet te komen. Dat meldt het AD. Vier vragen en antwoorden over de aanpassing van de paasviering.

Om welke scholen gaat het?

Het betreft christelijke en rooms-katholieke scholen in Den Haag. Volgens leiders van veel van deze scholen is het beter om de paasviering aan te passen aan de voornamelijk niet-christelijke leerlingen. In multiculturele wijken komt het regelmatig voor dat een aanzienlijk deel van de leerlingen niet-christelijk is.

Volgens Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Lucas Onderwijs, is het dan best logisch dat een school besluit het paasfeest aan te passen: „Het is tegenstrijdig: enerzijds moeten christelijke scholen ferm voor hun tradities staan, anderzijds moeten we respect hebben voor elkaar en ons begripvol opstellen.”

Wat wordt er dan aangepast?

Eigenlijk niet schokkend veel. Zo is het traditie om tijdens de viering met paasstokken rond te lopen. Een Haagse school heeft besloten de bovenkant van de paasstokken af te breken, wanneer de ouders van islamitische leerlingen liever niet willen dat hun kind met een kruis rondloopt.

Een andere school in Den Haag besloot juist iets toe te voegen: tijdens het paasontbijt wordt daar altijd een link met de koran gelegd, zodat er ook voor kinderen met een islamitische achtergrond herkenning is.

Sommige scholen pakken de viering nog altijd heel traditioneel aan.

Hoe wordt er gereageerd?

Volgens de schoolleiders zijn er ouders die door de aanpassingen besluiten om voor een andere school te kiezen. Zij achten het feit dat iedereen zich welkom voelt echter belangrijker dan vasthouden aan ‘conservatieve tradities’.

De PVV wil in de Tweede Kamer zelfs uitleg van het kabinet over de aangepaste paasviering op Haagse christelijke scholen. In de Haagse gemeenteraad is donderdagavond een spoeddebat over de kwestie.

En de rest?

Onze lezers lijken het aanpassen van een traditie nogal pijnlijk te vinden. Van de ruim 2000 stemmers noemt 88 procent het besluit van de Haagse scholen schandalig: „Schandalig, niet zozeer vanwege de traditie maar omdat dit christelijke scholen zijn. Als je geen christelijke feestdagen wilt vieren, moet je niet naar een christelijke school gaan”, stelt Eva Antes. „Belachelijk!!!!! Hun moeten zich aan ons aanpassen, wij niet aan HUN! Als je kiest voor een christelijke school dan heb je je te houden aan hun normen en waarden!!”, foetert Gonda de Jong.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1318785061502733

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Scholen passen paasfeest aan voor moslimkinderen’
Sluiten