Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 1 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Pas op voor je baas! Het is best vaak een oplichter

Had je altijd al het idee dat je baas je besteelt? Dat kan kloppen. In 20 procent van de fraudegevallen binnen een bedrijf, is de dader een manager of directeur. Steeds vaker is de oplichter een vrouw. Sjoemelende dames zijn namelijk aan een opmars bezig in het bedrijfsleven. Het afgelopen jaar liep het percentage vrouwen dat betrokken was bij bedrijfsfraude op tot 31 procent.

Maar niet alleen van de echte directie heb je te vrezen. Er worden steeds vaker namen van hoge piefen van bedrijven misbruikt door zwendelaars om geld van werknemers af te troggelen.

Naïef

Een bijzondere trend die de afgelopen jaren in opkomst is, is namelijk de zogeheten CEO-fraude. Je zou denken dat je wel erg naïef moet zijn om zomaar geld over te maken. Maar hoe zit dat als je denkt dat je hiermee voldoet aan het verzoek van een directielid?

Met CEO-fraude benaderen criminelen de medewerkers van een bedrijf uit de naam van een directielid of CEO en vragen om met spoed geld over te maken. Omdat het een verzoek lijkt van een directielid of CEO, heeft de medewerker meestal geen argwaan of durft simpelweg niet te weigeren. Vaak gaat het om bedrijven met buitenlandse vestigingen. Het geld verdwijnt dan snel via een buitenlandse rekening.

Wat opvalt is dat bedrijven maar matig actie ondernemen als er is gefraudeerd. Vaak mag de dader bijvoorbeeld gewoon blijven werken.

Groot probleem

Dit alles blijkt uit een analyse naar bedrijfsfraude en cybersecurity waarvoor 1200 fraudezaken onder de loep zijn genomen. Bedrijfsfraude is en blijft de komende jaren een groot probleem. Fraude.nl, dat vrijdag gelanceerd is, speelt daarop in met een platform waarop onderzoek en juridische ondersteuning worden gebundeld om organisaties te helpen bij het beperken van de schade door deze vorm van criminaliteit.

„Als bedrijven de dupe zijn geworden van een fraudezaak, weten zij vaak niet waar ze moeten beginnen”, zegt Martijn van de Beek, een van de oprichters van Fraude.nl. „Sommige bedrijven laten geen onderzoek doen naar fraude omdat zij het proces te ingewikkeld vinden. Daarbij blijkt uit het onderzoek dat in een kwart van alle gevallen de fraudeur gewoon in dienst blijft wanneer hij betrokken is geweest bij een fraudezaak.”

Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel jonge werknemers dat betrokken is bij bedrijfsfraudes bijna is verdubbeld. Waren de jongvolwassen in 2014 nog maar in 6 procent van alle fraudegevallen de schuldige, vorig jaar steeg dit aandeel naar 11 procent. Daarnaast wordt er dus veel gefraudeerd door de directie en het management.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pas op voor je baas! Het is best vaak een oplichter
Sluiten