Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 16 apr 2017 / 12:23 uur

Noord-Korea provoceert opnieuw: rakettest mislukt

Noord-Korea heeft vannacht, ondanks waarschuwingen van de VS en Zuid-Korea, geprobeerd een raket te lanceren. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder mislukte de test faliekant en ontplofte het projectiel bijna onmiddellijk. „Het was geen kwestie van of, maar van wanneer. Het goede nieuws is dat hij al na vijf seconden stopte”, zegt het Witte Huis over de test.

Hoewel de spanningen tussen Noord-Korea en de VS steeds verder oplopen, komt de test toch op een opvallend moment. Noord-Korea vierde gisteren namelijk met De Dag van de Zon de 105ste geboortedag van Kim II-sung, de oprichter van de dictatuur. En vandaag komt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan in Zuid-Korea om te praten over de spanningen met het noorden.

Provocatie

De mislukte poging om een raket te lanceren wordt volgens RTL Nieuws gezien als een nieuwe provocatie richting de VS. De twee landen leven op gespannen voet na een serie rakettesten van Noord-Korea. Donald Trump zei eerder dat China in moet grijpen om de nucleaire dreiging van Noord-Korea af te wenden. Doet China dit niet, grijpt hij zelf in. Deskundigen zeggen dat een escalatie tussen Noord-Korea en de VS dichtbij is.

Noord-Korea lijkt zich voor te bereiden op een oorlog met de VS. Tijdens een grote militaire parade in Pyongyang werd een mogelijk nieuw type langeafstandsraket getoond. „We zijn in oorlog als zij dat willen’’, zei onderminister van Buitenlandse aken Han Song Ryol vrijdag volgens de Volkskrant. Eerder werd al duidelijk dat de VS een preventieve luchtaanval op Noord-Korea voor zou bereiden. Een nieuwe kernproef zou daarmee voorkomen moeten worden.

Om die reden zouden twee Amerikaanse schepen, gewapend met Tomahawk-raketten, vlak bij het Koreaanse schiereiland gestationeerd zijn.

Zuid-Korea

Volgens Zuid-Korea maakt Noord-Korea zich schuldig aan ‘machtsvertoon dat een dreiging vormt voor de hele wereld’. Eerder waarschuwde het land al dat nieuwe provocaties zouden kunnen leiden tot strafmaatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Korea provoceert opnieuw: rakettest mislukt
Sluiten