Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 25 apr 2017

Nederlanders: Vrijmarkt leukste aan Koningsdag

Koningsdag is na Kerstmis de populairste feestdag in Nederland. Niet voor niets misschien dat deze dag daarom aan elkaar hangt van tradities. Koningsdag in het kort.

72

Voor maar liefst 72 procent van de Nederlanders staat de vrijmarkt onbetwist op nummer een als het gaat om koningsdagtradities. Op nummer twee staat het kijken naar de viering met de koninklijke familie op televisie en op de gedeelde tweede plaats het uithangen van de Nederlandse vlag met wimpel. Dit blijkt uit onderzoek van de Staatsloterij.

Weer speelt grote rol

Het weer kan echter een zware stempel drukken op de feestvreugde. Voor zo’n drie kwart van de ondervraagden valt of staat een geslaagde Koningsdag met mooi weer. Dit jaar wordt er helaas op bepaalde plaatsen kouder weer dan met kerst voorspeld.

68

De meerderheid (68 procent) van de Nederlanders zegt Koningsdag zeker of waarschijnlijk te gaan vieren. Dit doet twee derde in de eigen woonplaats of in de directe omgeving door erop uit te trekken en braderieën, vrijmarkten, feesten of concerten te bezoeken.

Koopjes scoren

64 procent is van plan om koopjes te scoren op de vrijmarkt. Maar onszelf volledig oranje uitdossen is er niet voor iedereen bij. Slechts ruim een kwart zegt zich het liefst met oranje accessoires, zoals een opblaaskroon, oranje kledingstukken en schmink, uit te dossen.

80

De jonge generatie – van 18 tot en met 29 jaar – is het best vertegenwoordigd tijdens Koningsdag én Koningsnacht. Op Koningsdag viert bijna 80 procent van hen feest en tijdens Koningsnacht is dat bijna twee derde.

Vrije dag

Bijna alle Nederlanders (87 procent) vinden dat Koningsdag een vrije dag moet blijven om dit volksfeest te kunnen vieren. En met wie vieren we Koningsdag het liefst? De feesten op Koningsnacht worden het meest bezocht met vrienden, terwijl we Koningsdag het liefst met onze partner en gezin of familie doorbrengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlanders: Vrijmarkt leukste aan Koningsdag
Sluiten