Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Michael Pence bezoekt grensgebied Noord-Korea

Vice-president Michael Pence reisde dit weekend af naar de zwaar beveiligde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Hij waarschuwde dat het tijdperk van strategisch geduld voorbij is. De vice-president wil met bondgenoten Zuid-Korea en China samenwerken

Pence arriveerde maandagnacht rond 02.30 per helikopter bij de basis van de gedemilitariseerde zone; een strook van vier kilometer tussen beide Korea’s. De vice-president maakt een tiendaagse reis naar Azië, waarbij hij Zuid-Korea, Japan, Indonesië en Australië zal bezoeken om te praten met regionale leiders, militairen en zakenlui. Pence zou tegen verslaggevers van The Washington Post hebben gezegd dat president Donald Trump hoopt dat China de druk op zou voeren om het Noord-Koreaanse Pyongyang onder druk te zetten en te stoppen met de omstreden wapenprogramma’s.

Michael Pence. Foto: ANP

Mislukte rakettest

De vice-president bezocht het grensgebied een dag nadat Noord-Korea een rakettest had uitgevoerd. In de nacht van zaterdag op zondag heeft Noord-Korea ondanks de waarschuwingen van Zuid-Korea en de VS geprobeerd een raket te lanceren. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder is de test mislukt en ontplofte het projectiel direct. Ook Zuid-Korea kondigde aan dat het project was mislukt.

Vertrouwen in China

De Amerikanen en hun bondgenoten werken met China samen bij de voorbereiding van een antwoord op de mislukte raketproef. China veroordeelde eerder al de Noord-Koreaanse wapentesten en sprak steun uit voor de VN-sancties in het geïsoleerde land, meldt Elsevier. Volgens Michael Pence heeft Trump laten weten dat hij veel vertrouwen heeft dat China mee zal werken om Noord-Korea onder druk te zetten.

Maar China is wel tegen de installatie van de Amerikaanse THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) systemen. Het systeem moet raketaanvallen vanuit Noord-Korea afweren. China maakt zich zorgen, omdat het een bedreiging vormt voor de Chinese staatsveiligheid.

Rusland heeft de VS gewaarschuwd niet militair in te grijpen tegen Noord-Korea. „Ik hoop dat de VS geen eenzijdige stappen gaat zetten, net zoals de VS in Syrië heeft gedaan”, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag in Moskou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Michael Pence bezoekt grensgebied Noord-Korea
Sluiten