Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

MH17 neergehaald door ‘beesten uit Moskou’

Tot nu toe zijn we er steeds van uitgegaan dat de MH17 is neergehaald door separatisten in Oekraïne. Maar er zijn nu ook aanwijzingen dat Russische troepen erachter zaten. Dat blijkt uit onderzoek van de Russische krant Novaya Gazeta, die bekendstaat als een betrouwbare krant.

Het onderzoek van Novaya Gazeta richt zich op één van de belangrijkste figuren rond het onderzoek naar de daders van MH17: Sergey Dubinsky. Dat is een veteraan uit het Russische leger, die zich later aansloot bij de separatisten in Donetsk. Hij kreeg een belangrijke rol in de militaire inlichtingendienst van de zelfverklaarde staat.

Vechtende vrienden

De Russische krant heeft gesproken met een vriend van Dubinsky, Serhiy Tiunov. De twee vochten allebei voor de Sovjet-Unie in de oorlog met Afghanistan in de jaren 80. Ze ontmoetten elkaar in 2010 via een veteranenforum, en raakten bevriend. Maar een paar jaar later stonden de twee tegenover elkaar: Dubinsky had zich dus aangesloten bij de separatisten van Donetsk, terwijl Tiunov, een Oekraïner, voor zijn thuisland vocht.

De vrienden ontmoetten elkaar weer in oktober 2014: Tiunov moest Oekraïense soldaten vrij krijgen, gevangengenomen door de separatisten, en regelde een ontmoeting met Dubinsky. „Ik was zenuwachtig: de trip leek levensgevaarlijk. Maar ik wist met wie ik had afgesproken, en hij gaf me zijn woord. En veteranen uit de Afghaanse oorlog houden hun woord.”

Het werd een bizarre ontmoeting, waarin de twee oude vrienden elkaar verwijten maakten. Dubinsky begreep niet waarom Tiunov zich had aangesloten bij de ‘fascisten’ uit Kiev. Tiunov kaatste terug: „Jij hoort bij de criminelen die het passagiersvliegtuig uit de lucht schoten.” Waarop Dubinsky antwoordde: „Denk je dat ik dat alleen heb gedaan? De beesten uit Moskou deden dat.”

Onderschept gesprek

Dubinsky was al één van de personen die wordt bekeken door het onderzoeksteam onder leiding van Nederland. Er is namelijk een telefoongesprek onderschept tussen een inlichtingenofficier van Donetsk en een chauffeur van een truck, waarin over de Buk-installatie wordt gesproken waarmee de MH17 uit de lucht zou zijn geschoten. De chauffeur belde deze officier op, en vroeg wat hij met de Buk op zijn vrachtwagen moest. „Heb je de bemanning ook bij je?”, vroeg Dubinsky. „Ja, de bemanning is er ook”, aldus de chauffeur. Dat zou een aanwijzing zijn dat er niet alleen een Buk uit Rusland naar Oekraïne is gereden, maar dat er ook troepen bij waren om de installatie te bedienen.

Novaya Gazeta heeft deze opname door een Zweedse specialisten laten vergelijken met een opname van de stem van Dubinsky. Zij concluderen: de stemmen hebben grote overeenkomsten. Dubinsky wist waarschijnlijk dus meer van de Buk, en kon weten wie de MH17 uit de lucht hebben geschoten.

De Russische krant komt binnenkort opnieuw met een onderzoek over MH17.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
MH17 neergehaald door ‘beesten uit Moskou’
Sluiten