Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Macron werd gehackt, ‘door zelfde groep als Clinton’

Hackers hebben een poging gedaan om in de e-mails van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron te komen. De aanvallen komen mogelijk van dezelfde hackers die ook Hillary Clinton op de korrel hadden. Dat stelt het beveiligingsbedrijf Trend Micro in een rapport waarover The New York Times schrijft. De hacks leidden in het geval van Clinton tot een groot schandaal.

Nepsites

Nu zouden de Russen mogelijk hebben geprobeerd om aan gevoelige informatie over Macron te komen, om op die manier Marine Le Pen in de kaart te spelen. Zij nemen het komende maand in de tweede ronde van de verkiezingen tegen elkaar op.

Medewerkers van Macron kregen de afgelopen maanden mailtjes met links naar nagemaakte websites. De hackers hoopten dat de medewerkers op deze sites hun wachtwoord zouden invullen. Er zouden sinds december tot afgelopen maand 160 pogingen zijn gedaan om e-mails te kraken.

De nepwebsites maken onderdeel uit van een reeks aan URL’s die zijn geregistreerd, die ook zouden zijn gebruikt door de groep die het team van Clinton hackte. Er zijn nog geen harde bewijzen dat de Russen achter de aanvallen zitten, maar het team van Macron spreekt wel van ‘sterke aanwijzingen’.

Tot de pixel nauwkeurig

De hackers wisten waar ze mee bezig waren, want ze kopieerden de URL’s die het team van Macron zelf ook gebruikt. Zo werd het adres ‘mail-en-marche.fr’ geregistreerd (En Marche is de partij van Macron), dat nauwelijks verschilt van de echte URL: mail.en-marche.fr. „Wie haast heeft en snel leest, ziet dat detail niet”, aldus Mounir Mahjoubi, die de digitale zaken in het team van Macron regelt.

„De nepwebsites zijn gepersonaliseerd, en de URL’s leken op de echte adressen”, aldus Mahjoubi. „Ze klopten tot op de pixel, het was exact dezelfde pagina. Het moet gaan om ervaren hackers, en er is veel tijd en geld in gestoken.” De hackers zouden niet in hun opzet zijn geslaagd.

Marine Le Pen op bezoek bij Vladimir Poetin. Foto: EPA

Niet beïnvloed

Eerder was de campagnewebsite van Macron al doelwit van hackers. En rond dezelfde tijd werd de Franse presidentskandidaat flink aangepakt door de Franstalige Sputnik en RT, twee websites die door de Russisiche staat worden gefinancierd.

Toch lijkt het er niet op dat de Russen de verkiezingen in Frankrijk hebben beïnvloed. Toen de campagne echt losbarstte, werd het stil: er kwamen geen aanvallen meer op de site van Macron, en ook verscheen er nauwelijks nepnieuws dat gelieerd kan worden aan Rusland.

De Russen hebben wel een duidelijke voorkeur voor Le Pen, gezien de propaganda in Russische media. De partij van Le Pen heeft bovendien al eens een miljoenenfinanciering gekregen uit Moskou. Maar dat was in 2014 – voor zover bekend zijn er geen nieuwe leningen afgesloten. Ze ging vorige maand wel op bezoek bij Poetin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Macron werd gehackt, ‘door zelfde groep als Clinton’
Sluiten