Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 apr 2017 / 11:35 uur

In Mexico is een journalist zijn leven niet zeker

De Mexicaanse krant El Norte de Ciudad Juárez stopte eind maart met haar productie. De reden hiervoor was niet een financiële, maar het had te maken met een moord. Miroslava Breach, een van hun toonaangevende journalisten, werd op 23 maart voor haar huis vermoord, toen ze haar zoon naar school wilde brengen.

Na Syrië en Afghanistan

Het is niet de eerste keer in Mexico dat zoiets gebeurt. 2016 was een buitengewoon gewelddadig jaar en die lijn wordt in dit jaar doorgetrokken. In de voorbije maand werden er drie journalisten vermoord, waarvan twee voor de neus van hun familie op klaarlichte dag. Breach is ‘slechts’ het laatste voorbeeld. Mexico is nu wereldwijd het derde land als het aankomt op het aantal moordzaken rondom journalisten. Volgens RSF (Reporters sans frontières/Journalisten zonder grenzen) scoren alleen Syrië en Afghanistan nog slechter.

„In 2016 waren er in totaal 426 aanvallen richting journalisten, inclusief bedreigingen. Elf daarvan waren moord”, vertelt Leopoldo Maldonado van Artículo 19 Mexico. Zijn organisatie houdt inmiddels al zo’n tien jaar de aanvallen op journalisten in Mexico bij. „En het is nog nooit zo gevaarlijk voor ze geweest. Zelfcensuur is een punt dat we niet willen bereiken, maar helaas is het aantal journalisten dat voor deze optie kiest stijgende.”

Geen cohesie

Het probleem is dat Mexico niet een duidelijk policy heeft die journalisten beschermt. De lokale en landelijke overheid ondernemen af en toe wel iets. „Maar daar zit geen lijn en cohesie in”, zegt Maldonado. „En onder die chaos hebben de media ernstig te leiden. Volgens ons is het feit dat de daders er altijd mee weg kunnen komen iets dat zeker meespeelt. Sinds 2010 zijn er slechts drie zaken opgelost, voor de overige achthonderd geldt dat niet. Dat geeft de daders de indruk dat ze er zonder problemen mee weg kunnen komen en daarom blijft dit gebeuren.”

Maar waar komt de hetze tegen journalisten in Mexico überhaupt vandaan? „De voorbije tien jaar hebben we een reeks aan constante aanvallen op journalisten en media gezien”, zegt Armando Rodríguez Luna, beveiligingsspecialist en consultant voor Freedom House (Amerikaanse een organisatie die onderzoek doet naar en ondersteuning biedt aan democratie, politieke vrijheid en mensenrechten). „Wanneer ze zich onderscheiden door veldwerk, waarbij ze in contact komen met de mensen in het nieuws, zowel politici als criminelen, is dat in een land met zoveel corruptie als Mexico een gevaar. Je gaat automatisch het netwerk van de corruptie binnen. Hierbinnen zijn de journalisten zeer kwetsbaar. Ook al willen ze zichzelf niet blootstellen aan dergelijke risico’s. In een staat als Tamaulipas is zelfcensuur niet eens meer voldoende om jezelf te beschermen als journalist.”

„Mexicaanse journalisten hebben wel een paar mogelijkheden zodra ze bedreigd worden, maar deze zijn vaak weinig effectief”, stelt Luna. „Ze kunnen het beste contact zoeken met mensenrechtenorganisatie, want uiteindelijk is vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste rechten.”

150 banen verdwenen

El Norte de Ciudad Juárez nam onlangs dus de meest rigoureuze maatregel. Collega Pascal Beltrán del Río, die zowel radio- als tv-show presenteert in Mexico, betreurt het stoppen van de krant. „Alleen al omdat er 150 banen verdwijnen. Maar buiten dat is El Norte altijd een medium geweest met een zekere credibility”, vertelt Beltrán. „Het is een belangrijk geluid dat nu wegvalt in Ciudad Juárez, waar criminele activiteiten recent weer de kop op zijn gestoken. Het gaat niet alleen om de acties tegen journalisten, maar om alle misdaden die ongestraft blijven in dit land. Wanneer ze aangepakt worden, dan keren ze terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Mexico is een journalist zijn leven niet zeker
Sluiten