Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 apr 2017 / 11:35 uur

In cijfers: Vluchtelingen keren terug naar Syrië

Een groot aantal Syrische vluchtelingen is naar het veiligheidsgebied in het noorden van hun thuisland getrokken.

50.000

Het gaat om 50.000 vluchtelingen. die vanuit Turkije zijn teruggekeerd naar Syrië. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoglu, meldde dat de vluchtelingen die in kampen in Turkije waren opgevangen zijn vertrokken naar de veiligheidszone in Syrië, vlak over de grens van Turkije.

7 maanden

Eind maart van dit jaar verklaarde de Turkse premier Yildirim dat de militaire operatie Eufraat-schild na 7 maanden succesvol tot een einde gebracht is. In augustus 2016 ging deze van start: Turkse troepen trokken naar een gebied in het noorden van Syrië om IS weg te drijven van de grens met Turkije en om te voorkomen dat de Koerdische milities verder zouden oprukken.

Turkse troepen in Syrië
Foto: AFP

30 tot 40 gezinnen

Nu operatie Eufraat-schild voltooid is, is het ook de bedoeling dat het gebied vrij blijft van terrorisme. Dit is de taak van de Turkse militairen die in Syrië blijven. Syrische vluchtelingen kunnen op deze manier veilig terugkeren naar hun eigen land. Volgens gouverneur Güngör Azim Tuna van de grensprovincie Şanliurfa zouden zich elke week zo’n 30 tot 40 Syrische gezinnen aanmelden voor de terugkeer naar hun thuisland.

Een Syrisch gezin in Turkije
Foto: EPA

3 miljoen vluchtelingen

Er zijn in Turkije op dit moment bijna 3 miljoen geregistreerde vluchtelingen, die afkomstig zijn uit Syrië. Van de Syrische vluchtelingen die op dit moment in Turkije leven, is 44% onder de 18 jaar, wat neerkomt op zo’n 1,3 miljoen kinderen.

34 miljoen euro

De Europese Commissie wil er samen met onder meer Unicef voor zorgen dat 230.000 vluchtelingenkinderen in Turkije toegang krijgen tot onderwijs. Hiervoor wordt 34 miljoen euro uitgetrokken: “Het is onze morele plicht om deze generatie vluchtelingenkinderen te redden en te investeren in hun toekomst”, aldus EU-commissaris Christos Stylianides.

Vluchtelingenkinderen in Turkije
Foto: EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In cijfers: Vluchtelingen keren terug naar Syrië
Sluiten