Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 10 apr 2017 / 14:37 uur

‘Ik kan niet zonder scouting in mijn leven’

Pierre Frick, 28 jaar oud en vluchteling uit Syrië, heeft in Nederland een Syrische scoutinggroep opgericht. Dit om Syrische jongeren in Nederland te laten deelnemen aan scouting hier, hen daarmee extra goed te laten inburgeren en zo iets terug te doen voor de Nederlandse samenleving. In Hengelo zijn de eerste aanmeldingen voor de groep al binnen.

Syrië

Pierre is een kleine 1,5 jaar geleden naar Nederland gekomen. Hij woont nu net twee maanden in een appartementje in Arnhem nadat hij eerder daar in het AZC verbleef. Pierre vertelt: “Ik kom uit Aleppo en ben daar tien jaar lang leider geweest van een scoutinggroep.” Hij laat trots de certificaten en diploma’s zien. “Ik ben jarenlang scout geweest en was ook betrokken bij de organisatie in Syrië.” De scouting daar heeft meer dan 9.000 leden en is onderdeel van de internationale scoutingbeweging sinds de jaren vijftig.

Scouts zijn broeders

Verschil tussen de Syrische scouting en de afdelingen in Nederland is er weinig, vindt Pierre. “Het is dezelfde soort beweging. Scouts zijn broeders van elkaar, ook over de landsgrenzen. Ook hier bestaan de groepen uit vrijwilligers, ook hier is het gericht op activiteiten en het begeleiden van kinderen, hier zijn ook nationale en internationale activiteiten en activiteiten voor de groepen alleen.”

Pierre begon met zeven anderen als startgroep, nu is de groep vrijwilligers al uitgebreid tot 35 personen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Het zijn veelal jonge Syriërs die daar ook al bij de scouting zaten, maar ook nieuwelingen die nog nooit iets met scouting gedaan hebben. Elke zaterdag komen ze bij elkaar om elkaar te ontmoeten en te leren hoe zij kinderen kunnen begeleiden als scoutingleiders.

De locatie voor de eerste Syrische scoutinggroep van Nederland wordt beschikbaar gesteld door scouting Nederland, ze krijgen ook hulp bij het regelen van kleding voor de nieuwe scouts. De groep zal voor negentig procent bestaan uit kinderen van vluchtelingen. Aanmeldingen zijn er nu al: zeker vijftig kinderen hebben al aangegeven mee te willen doen. “Het nieuws ging snel in Hengelo rond”, zegt Pierre. Iedereen is welkom, hoewel deze vooral gericht is op Syrische kinderen of Nederlandse kinderen van Syrische ouders. “Maar we spreken gewoon Nederlands in de groep”, zegt Pierre. Hij lacht. “Ik moet nog wel flink oefenen daarvoor, sommigen kunnen het al veel beter dan ik.”

Terugdoen voor de samenleving

Hij wil er met de scouting voor zorgen dat Syrische kinderen hier in Nederland weer iets te doen hebben. Daarnaast wil hij hen met scouting een ‘way-of-life’ geven. “Kinderen uit Syrië hebben veel meegemaakt, hebben veel herinneringen aan de oorlog. Met de scouting kunnen ze even ontspannen, dat even vergeten.” Dat is niet het enige, zegt hij. “Met scouting leren we kinderen hoe zij een goed leven kunnen leiden, hoe zij iets kunnen betekenen voor anderen. We leren hoe je met de natuur omgaat, hoe je dingen zelf kunt doen en maken, hoe je zelf problemen kunt oplossen. Zo ben je niet meer afhankelijk van je vader of moeder of van anderen.”

Pierre hoopt dit jaar nog een behoorlijk grote groep op te kunnen starten in verschillende leeftijdscategorieën en zo de scouts uit Syrië ook hier in Nederland een plek te geven. Hij wil dat de scoutinggroep zich uiteindelijk aansluit bij de andere verenigingen hier in Nederland. “We willen met deze beweging mensen verbinden met elkaar, om zo iets terug te doen voor de Nederlandse samenleving.”

Hijzelf is blij dat het idee zo enthousiast wordt ontvangen. “Toen ik hier in Nederland kwam, wilde ik verder gaan met scouting. Ik wilde iets doen voor de community. Ik had het nodig, ik miste het heel erg. Scouting is voor mij heel belangrijk, ik kan niet zonder scouting in mijn leven. Ik heb daar nu nog steeds profijt van, ik kan wat ik geleerd heb bij scouting in mijn dagelijkse leven en in mijn werk gebruiken. Dat wil ik ook voor de kinderen hier.”

Sint Georges Scouting Nederland

Dat lijkt te gaan lukken: in mei wil de groep officieel van start gaan. Een naam hebben ze in ieder geval al: Sint Georges Scouting Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik kan niet zonder scouting in mijn leven’
Sluiten