Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 11 apr 2017 / 20:05 uur

Hypotheekrente wel of niet lang vastzetten?

Nog nooit zetten huizenkopers hun hypotheekrente voor zo lang vast. Uit onderzoek van de Hypotheekshop blijkt dat zij hun rente in maart voor gemiddeld voor 16,6 jaar vastlegden. Hypotheken waarbij de rente voor vijftien of dertig jaar vastligt, worden volgens de Hypotheekshop steeds populairder. Maar is dat eigenlijk wel zo slim?

Waarom kiezen we massaal voor vastigheid?

De hypotheekrente staat op dit moment nog steeds extreem laag. Dat komt omdat banken spotgoedkoop kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. Die goedkope kredieten moeten de economie stimuleren. De vraag is echter hoe lang die rente nog zo laag blijft. Zo is president Trump bijvoorbeeld geen fan van het lage rentebeleid dat ook de Amerikaanse centrale bank voert. Wie zijn rente lang vastzet, hoeft zich daar geen zorgen over te maken.

Dat klinkt heerlijk. Lang vastzetten dan maar?

Weet wel dat je een prijs betaalt voor die vastigheid. De rente van een dertig jaar vaste hypotheek ligt gemiddeld op 3,1 procent, tegen 1,7 procent voor een rentevaste periode van vijf jaar. Kies je voor een variabele rente, die meeschommelt met de renteontwikkeling, dan betaal je nu zelfs slechts 1,5 procent. De vraag is of het slim is zo’n hoge opslag te betalen. De kans is klein dat je dertig jaar in hetzelfde huis blijft wonen. Als je verhuist los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe af. Kies je voor een lange rentevast periode, informeer dan of je met een verhuizing de hypotheek mee mag nemen.

Er zit nog een ander nadeel aan lang vastzetten. Wil je de hypotheek tussentijds oversluiten, en duurt de rentevast periode nog lang, dan betaal je meestal een flinke boete. Ook als jullie bijvoorbeeld gaan scheiden. Weet dat het gemiddelde huwelijk slechts veertien jaar duurt en geen dertig jaar.

Oké, zo bezien is een variabel erg aantrekkelijk. Zitten daar nog nadelen aan?

Ga je voor een variabele rente, let er dan wel op dat je eventuele rentestijgingen kunt dragen. Voor starters is zo’n variabele rente vaak niet zo geschikt. Kies altijd voor een hypotheek waarbij je de rente zonder boete alsnog kunt vastzetten. En let er ook op wanneer dat kan. Statistisch gezien zijn huizenbezitters met een variabele rente op de lange termijn het best uit. Al bestaat de kans dat de vaste rente door de historisch lage rente de statistieken verslaat.

Lastig. Kan ik nog iets doen om mijn risico’s te spreiden?

Dat kan met een rentemix, ook wel opkniphypotheek genoemd. Je knipt de hypotheek op in verschillende delen en die hebben allemaal hun eigen rentevast periode. Het idee komt uit de beleggingswereld. Een goede belegger spreidt zijn risico’s en dat kun jij als huizenkoper ook. Een korte rente is speculatiever, maar levert ook lagere maandlasten op. Een lange rente biedt meer zekerheid, maar is duurder. Nadeel is dat je hypotheek er wel wat ingewikkelder op wordt en daar zit níet iedereen op te wachten.

Heb jij jouw rente lang vast gezet? Deel jouw tips op Twitter via #Metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hypotheekrente wel of niet lang vastzetten?
Sluiten