Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 4 apr 2017

Hoe Rusland uitgroeit tot topdoelwit van terroristen

Er was een knal, de wagons schudden hevig en de rook drukte door de kieren naar buiten. Toen de metro eenmaal tot stilstand kwam, zag een ooggetuige verminkte mensen uitstappen: bloedend, met verbrand haar.

Bij een aanslag in Sint Petersburg kwamen maandag veertien personen om het leven. Waarschijnlijk gaat het om een zelfmoordaanslag van een islamitische terrorist. De geheime dienst van Kirgizië stelt de dader te hebben geïdentificeerd: het zou gaan om de 22-jarige Akbarzhon Jalilov, melden Russische media. Hij werd geboren in Kirgizië, kreeg later de Russische nationaliteit en werd gelinkt aan meerdere islamitische terreurgroepen.

Keiharde aanpak

Nadat terroristen zich voornamelijk op het westen richtten, is nu Rusland ook een topdoelwit geworden voor grote terreurorganisaties als IS en Al Qaida. Zij dreigden eerder al met video’s tegen Rusland, en dreigden dat ze het Kremlin in zouden nemen. Duizenden terroristen reisden van Rusland naar het Midden-Oosten, en komen uit voormalige Sovjetstaten in Centraal-Azië en de Kaukasus. Hoe komt dat?

Rusland heeft al jarenlang problemen met bijvoorbeeld Tsjetsjenië, dat zich wil afscheiden van Rusland. Er ontstond een oorlog, en er werden bomaanslagen en gijzelingen door heel Rusland gepleegd. Poetin heeft gekozen voor een keiharde aanpak: grootschalige razzia’s en verdachten verdwijnen soms plotseling. Andere verdachten mogen niet meer aan het werk, of hun familie en vrienden worden aangepakt.

De tactiek wordt gezien als vrij succesvol. Maar inmiddels zijn de afscheidingsbewegingen veranderd in strenge islamitische organisaties. Voor IS is het een dankbaar gebied om nieuwe terroristen te werven.

Aanslagen in Turkije

Voor Centraal-Azië geldt hetzelfde: de werkloosheid in landen als Tadzjikistan en Kirgizië is hoog. Veel inwoners vertrekken naar Rusland om daar te werken, maar worden buitengesloten door de Russen. Ook hier maken islamitische terreurorganisaties gemakkelijk gebruik van: ze bieden een uitweg uit de erbarmelijke omstandigheden waar ze in zitten, blijkt uit een rapport van The Crisis Group.

Deze terroristen werden eerst ingezet om aanslagen in onder meer Turkije te plegen: ze lijken meer op de Turkse inwoners dan arabieren, en vallen daardoor niet zo op. Maar nu dringt ook Rusland zich op als doelwit.

De Russen bemoeien zich al weer enkele jaren actief met de oorlog in Syrië. Ze knopen nauwe banden aan met het regime van Bashar al-Assad, Hezbollah en Iran, tot grote woede van aartsvijanden als Al Qaida en IS. Nu het kalifaat van IS wankelt, is de kans groot dat veel van de terroristen terugkeren naar hun land van herkomst – waaronder enkele duizenden strijders die zijn gerekruteerd in Rusland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe Rusland uitgroeit tot topdoelwit van terroristen
Sluiten