Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 11 apr 2017 / 09:48 uur

Groenlandse walvis gespot voor kust Zeeland

Nederland staat niet bepaald bekend als land om walvissen te spotten, maar een vrouw in Vlissingen legde er maandagavond rond 19.30 uur toch echt eentje vast op camera. Wilma Bronke zag vanaf de kust een exemplaar zwemmen. Het zou gaan om de Groenlandse walvis. Dat is bijzonder, want het zou de eerste keer zijn dat deze soort in Nederland is gespot. Toch zijn er ook zorgen, omdat het dier volledig uit de richting is.

Bronke liep met haar vriendin over de boulevard, zoals ze wel vaker doen: „We zagen iets in zee: het leek wel alsof er een golf aan het klotsen was. We bleven kijken en zagen het toen nog een keer. We zijn er dichter naartoe gelopen en dachten: dit moet wel een walvis zijn. Toen zagen we ook zijn rug en wisten we het zeker.”

Het was voor het eerst dat Bronke in Vlissingen een walvis zag: „Je ziet hier wel heel vaak zeehondjes en veel roofvogels, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik denk dat in het filmpje wel te horen is dat ik daar heel enthousiast over was.”

Walvis helemaal uit de richting

De Eerste Hulp bij Zeezoogdieren Zuid in Vlissingen heeft bevestigd dat het inderdaad om een Groenlandse walvis gaat. De walvis werd eerder ook al in België gespot en leek in de problemen te zitten. Op foto’s was te zien dat een touw rond de staart van het dier zit. En dat baart zorgen, vertelt Albert Dijkstra van EHBZ Zuid: „Het is een walvis die hier niet thuishoort en alleen rond de noordpool verblijft. De walvis is dus enorm uit de richting. Dat betekent dat er iets afwijkends aan de hand is. Dat wat om de staart hangt, zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn.”

Dijkstra kon het dier maandagavond gedurende een kwartier observeren en stelde vast dat het om een volwassen exemplaar ging van zo’n 20 meter lang. Het is echter lastig iets voor de walvis te betekenen: „Als het heel zwak zou zijn en wat ronddobbert, kun je een poging ondernemen dat touw te verwijderen. Dat is niet zonder risico, maar we hebben een team paraat staan. Het dier zwemt en duikt nu echter, dus dan is het onmogelijk om erbij te komen. We kunnen alleen blijven observeren en hopen dat de walvis zijn weg terugvindt naar het noorden.”

Volgens Dijkstra is een team van experts van stichting SOS Dolfijnen in Vlissingen aanwezig. Bij een waarneming kunnen deze experts snel acteren.

Bijna uitgestorven

De Groenlandse walvis raakte zo goed als uitgestorven omdat het een aantrekkelijke prooi was voor walvisjagers. De soort is eenvoudig te vangen en levert grote hoeveelheden olie en balein op.

Toch lijkt het inmiddels beter te gaan met de soort, want de populatie neemt volgens natuurpopulatie naar schatting met 2 tot 3 procent per jaar toe. De jacht op de soort is afgenomen, alleen Inuit vangen elk jaar nog zo’n 40 tot 50 Groenlandse walvissen voor voedsel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groenlandse walvis gespot voor kust Zeeland
Sluiten