Steven Musch
Steven Musch Nieuws 18 apr 2017

Een nat selectieweekend voor Expeditie Robinson

Op een geheime locatie staan zo’n honderd rillende mensen in sportkleding, die zich hebben opgegeven om mee te doen aan Expeditie Robinson. Het is koud en de regen komt zo nu en dan met bakken uit de hemel. De kandidaten springen op en neer om warm te blijven, terwijl ze nauwlettend in de gaten worden gehouden door een jury, die voortdurend aantekeningen maakt.

Dit jaar mogen er naast bekende Nederlanders ook voor het eerst sinds 2009 onbekenden meedoen aan de survivalshow, die plaatsvindt op een onbewoond eiland in de Filipijnen. Van de honderd kandidaten die vandaag aanwezig zijn, kunnen vier mensen zich plaatsen voor de show. Verdeeld in vier groep van 25 moeten de kandidaten een weekend lang allerlei beproevingen doorstaan: zwemmen in ijskoud water, klimmen, rennen op een stormbaan en allerlei andere proeven.

Het gaat zeker niet alleen om uithoudingsvermogen, vertelt bootcampinstructeur Martijn Kraan. ,,Het gaat om veel meer. We kijken ook naar de groepsdynamiek. Heeft iemand een positieve invloed op de groep, helpen mensen elkaar, zijn ze vooral individueel bezig of vertragen ze de groep juist.”

Weinig eten

Oud-expeditielid Ferry Doedens kijkt toe hoe de nieuwe kandidaten zich uit de naad werken in de regen. ,,Op het eiland was het in ieder geval warm.”

Zelf bereikte hij de finale, dus zat hij langer dan een maand op het eiland. Hij weet dan ook als geen ander hoe zwaar het is. ,,Sommige mensen denken dat het een feestje is, maar dat valt tegen. Vooral het weinige eten is heftig”, zegt hij. ,,En de verveling. De proeven zijn maar vijf procent van het hele spel. Het is ook lastig om een maand zonder familie en vrienden te zijn.”

Dat alles weegt echter niet op tegen de geweldige ervaring, zegt Doedens. ,,Ik heb er zelfs vrienden aan over gehouden.”

Wat volgens Doedens de karaktereigenschappen zijn van de ideale kandidaat? ,,Je hebt doorzettingsvermogen en wilskracht nodig. Je moet gewoon doorgaan, ook als je niets te doen hebt.”

Samenwerking

Even verderop staan twee groepjes te worstelen met een groot stuk zeil. Doel van de opdracht is het zeil zo klein mogelijk maken, terwijl iedereen erop blijft staan. De raarste capriolen worden uitgehaald. De kandidaten gaan op elkaars schouders staan en begeven zich in allerlei lastige posities. De rode draad van de proef is samenwerking.

Kort daarna moeten de kandidaten het water in. Ze zwemmen langs een soort parcours waarbij ze op muurtjes moeten klimmen en andere obstakels tegenkomen.

Een nat selectieweekend voor Expeditie Robinson
De kandidaten zwemmen langs een soort parcours waarbij ze op muurtjes moeten klimmen en andere obstakels tegenkomen. Foto RTL

Daphne Raad – blond, sportief en breed glimlachend – staat aan de waterkant en maakt zich op voor een koude duik. ,,Hier leef ik voor”, zegt ze. ,,Dat klinkt misschien wat overdreven, maar ik kijk hier al jaren naar uit.”

Piet Duivenvoorden, bruin haar en een sikje, komt zojuist het water uit. Hij is volledig doorweekt en hijgt nog na van de zware beproevingen. ,,Tien jaar geleden zat ik als jongen te kijken op de bank. Het was nog met normale mensen, maar toen kwamen er BN’ers bij, dus kon ik niet meer meedoen. Nu kan het weer, dus ik ga er natuurlijk voor.”

Hij denk vooral dat de honger zwaar zal zijn op het eiland. ,,Dat kennen wij Europeanen helemaal niet.” Verder probeert hij vooral de balans te zoeken, zegt hij. ,,Je moet niet opvallen, want de opvallers, die worden eruit gestemd.”

Ook Anky Kroon komt net het water uit. Waarom zij zich heeft opgegeven? ,,Omdat ik gek ben”, zegt ze. ,,Heerlijk dit soort uitdagingen.”

Medische keuring

Na het weekend vol met beproevingen, volgt ook nog een medische keuring. ,,Als je een zwak hart hebt, is het niet verantwoordelijk om te gaan”, zegt Sabine Dekker, woordvoerder van het programma.

Welke vier kandidaten uiteindelijk samen met de BN’ers op expeditie mogen, maakt de organisatie later pas bekend. Een ideale kandidaat is er volgens Dekker niet. ,,We willen een gemixte groep, dus niet alleen vier sportieve mannen.”

Door Hester Ramaker en Steven Musch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een nat selectieweekend voor Expeditie Robinson
Sluiten